tisdag 29 juni 2010

Naken med Urban...

Nej, nej! Låt dig inte luras av rubriken och tro att det är ett barnförbjudet inlägg... Det är bara jag som sååå gärna skulle vilja ha Naked-paletten från Urban Decay. Just nu är jag ett stort fan av neutrala makeuper och Naked ser ut att ge mig precis det jag letar efter - neutralt utan att det är beiget och intetsägande. Naked innehåller 12 ögonskuggor i allt från ljust champagne till svart med en hel del schyssta bruna och plommonfägade nyanser emellan och ger en hur många fina neutrala kombinationer som helst. Vill haaaa!

Om du fått lite för mycket sol...

Tänk att det blev sommar till slut ändå! Jag hade nästan gett upp hoppet... Som ni kanske förstått är jag en stor förespråkare för att man inte ska sola eftersom det inte är bra för huden. I mitt jobb som hudterapeut har jag sett allt för många tråkiga solskador som hade kunnat undvikas med lite mer förståndiga solvanor. Men, men, här uppe i norr är vi ju inte bortskämda med sol och värme precis så då är det ju lätt att det blir lite för mycket solande...

När du bränt dig i solen uppstår en inflammation i huden som blir röd, hettande, svidande, ömmande och till sist fjällande. Det är mycket viktigt att inte utsätta huden för mer sol förrän huden läkt igen och rodnaden är borta. För att lindra hettan och svedan är det skönt att kyla huden.

Huskurer mot solsveda
Här kommer lite huskurer och tips på vad som kan hjälpa om du legat lite för länge på beachen och bränt dig. Något av följande har du förhoppningsvis redan hemma.

- Duscha eller bada kallt.

- Lägg ett tjockt lager med kall naturell youghurt på huden i 15-20 minuter.

- Lägg kalla gurkskivor på huden, gurkan både kyler och lugnar huden.

- Spraya eller badda huden med kallt kamomillte, kamomill är lugnande och läkande för huden och lindrar svedan.

- Smörj in huden med kall aloe vera-gelé, aloen är antiinflammatorisk, läkande för huden och lindrar svedan.

- Smörj in med en lättflytande bodylotion för att ge huden fukt och för att motverka fjällning.

- Smörj med en kräm som är rik på A-vitamin eller E-vitamin, A- och E-vitamin är läkande för huden.

- Smörj in huden med lavendelolja, lavendel är antiinflammatoriskt och läkande för huden.

- Kylbalsam kyler skönt.

- Drick mycket vatten för att ersätta vätskeförlusten i huden.

- Sök läkare om ett stort område på kroppen är bränt eller om huden är så illa bränd att du får vätskande blåsor eller om du får feber.

- Kortisonkräm kan hjälpa men gör samtidigt huden tunnare och mer känslig för sol ett tag framöver.

- Ta en Ipren eller en Ibumetin, det verksamma ämnet Ibuprofen i tabletterna dämpar smärtan och motverkar samtidigt inflammationen i huden.

- Pilla inte bort fjällen.



Så här kan du kombinera huskurerna för bästa effekt
1. Ta ett kallt bad med kamomill i eller en kall dusch.

2. Torka dig försiktigt och smörj in dig med lavendelolja.

3. Smörj sedan med aloe vera-gelé.

4. Efter aloen smörjer du in dig med en lättflytande bodylotion, gärna med A- eller E-vitamin i.

5. Ta en Ipren/Ibumetin och drick mycket vatten.


Lycka till!

torsdag 24 juni 2010

Sola säkert med Will Ferrell

Dessa underbara flaskor med Will Ferrells SPF 30 hade jag med på bloggen i augusti förra året, men de är absolut värda en repris, eller vad säger ni?

onsdag 23 juni 2010

Nyklippt!




Äääääntligen lyckades jag få till en tid för att klippa mig! Det är inte alltid så lätt att hitta passande tider när man måste fixa med barnvakt, så den senaste tiden har håret varit en total katastrof - luggen hängde långt ner över ögonen och längderna gick nästan ner till axlarna.

Nu blev det en kortare frilla med mocca-färg och ljusa slingor upptill. Tyvärr hade jag glömt att min katt älskar när jag har spretig frilla och tycker det är jättekul att leka med håret och bita i det på nätterna...

För att få till rätta spretet plattar jag det först med plattången och drar sedan runt i det med Doops väldoftande vax The Screamer som jag snott från maken.

lördag 19 juni 2010

Mitt bröllop


Dagens prinsessbröllop får mig att minnas mitt eget bröllop med min egna prins, Tomas. Till skillnad från Victoria och Daniels storslagna och påkostade baluns körde vi en något enklare variant genom att "rymma". Efter att ha varit tillsammans i 9 år och förlovade i 6 av dem gifte vi oss i Svenska kyrkan i Los Christianos på Teneriffa den 24:e oktober 2003. Trots att vi smet i väg ville jag ändå ha med mamma på ett hörn, så strax före vigseln ringde jag upp henne från mobilen och så stod hon hemma i tvättstugan och lyssnade och fällde en liten glädjetår. I stället för att lägga pengarna på en dyr klänning och en stor fest kostade vi på oss en underbar bröllopsresa på Teneriffas lite lugnare och underbart vackra grannö La Gomera.

Bröllopsdagen var varm och jag gjorde i ordning mig inne på en liten toalett i kyrkan. Utanför hörde jag Tomas vanka fram och tillbaka. Innan jag gick ut rev jag av lite toapapper för att kunna torka en eventuell tår. Under vigseln blev det himla varmt i den lilla kyrkan så jag fick badda mig lite i ansiktet med toapapperet. En näsduk i tyg hade dock varit bättre eftersom toapapperet lämnade små flagor efter sig! Efter att vi kysst varandra tittade Tomas på mig och skrattade: "Men Emma, du har ju toapapper i hela ansiktet!"

Dagen var lång och vi hade rest tidigt på morgonen från La Gomera till Teneriffa och vi kom tillbaka sent på kvällen. Vi hade tänkt att vi skulle gå ut och äta på en mysig lite restaurang på kvällen men när vi kom hem till hotellet var vi så trötta så bröllopsmiddagen fick bli varsin yoghurt och champagne på balkongen.

Vår bröllopsdag blev trots toapapper i ansiktet och utebliven middag en av de lyckligaste dagarna i mitt liv. Det viktigaste var ju trots allt vi och vår kärlek!


Jag hade en enkel linneklänning från Massimo Dutti för 750 kr, vita kilklackade espadrillos för 300 kr, ett armband och några hårspännen från Noa Noa. Blomman, en Hibiskus, var alldeles gratis för den plockade jag själv i hotellträdgården på morgonen.



Brudsminkningen gick i rosa med den ljusrosa Pearl från Face på ögonlocket, den mörkrosa Glam från MUS i globen och i yttre ögonvrån och som rouge och det lite gammelrosa läppstiftet Only a rose från MUS.

fredag 18 juni 2010

"Bakom mina solglasögon..."

Solglasögon skyddar inte bara ögonen mot solens UV-strålning utan även den tunna och ömtåliga huden runt ögonen. Solens strålar bryter ner kollagenet och elastinet i huden och gör huden rynkig. Genom att använda solglasögon undviker du också att kisa och undviker på så sätt också att få djupa mimiska rynkor runt ögonen. Så på med brillorna i sommar, ju större desto bättre!

torsdag 17 juni 2010

Mádara - ekologisk skönhet från Lettland


Mádara är ett hudvårdsmärke från Lettland som funnits i Sverige ett tag. Mádara drivs av fyra unga tjejer som vill ge oss naturens kraft och vishet genom sina naturliga produkter för ansikte, kropp och baby. Ingredienserna som ringblomma, johannesört, kamomill och rölleka är närodlade i Lettland och slutprodukten är Eko-certifierad. Förpackningarna är rena och snygga och bilderna på hemsidan är så vackra så man svimmar.

I ansiktsserien finns en rengöringsmousse till alla hudtyper, en rengöringsmjölk för torr hy, tre ansiktsvatten för olika hudtyper, tre dagkrämer för olika hudtyper, en nattkräm för alla hudtyper, en ögongelé och en ögonkräm.

I kroppsserien finns duschgelé, bodylotion, lite uppstramande hudkrämer, anticellulitkrämer, handkräm, schampo och balsam.

Till bebisarna finns det schampo, mild tvål, baby oil, baby cream och diaper cream.

Mádara har också en liten makeupserie med två läppglans, färgad dagkräm i två ljusa nyanser och en skimrande bodylotion.

Mádara finns bland annat hos Eleven, Nelly och Beauty Planet och har humana priser. Har du testat något från Mádara?





Hudvårdsskolan del 11 - ansiktsvatten

I de närmsta inläggen i Hudvårdsskolan tänkte jag skriva lite om olika sorters hudvårdsprodukter, hur de fungerar och varför man ska använda dem. Rengöring kan du läsa om i del 7. Resten av Hudvårdsskolan kan du läsa här.


Ansiktsvatten
Det finns flera olika typer av ansiktsvatten med olika funktioner för olika hudtyper. Det finns milda återfuktande ansiktsvatten för torr och känslig hy och lite starkare, djuprengörande och antibakteriella för fet och acnebenägen hy.

Ansiktsvatten anser många är ett onödigt steg i hudvården men ansiktsvattnet är ett viktigt komplement till rengöringen och ska alltid användas efter att du haft vatten i ansiktet för att återställa hudens PH-värde. På morgonen kanske du inte behöver tvätta dig med rengöring i ansiktet men det är ändå skönt att fräscha upp huden med lite ansiktsvatten.

Ansiktsvattnet applicerar du antingen genom att spraya på huden eller genom att stryka på det med bomullsrondeller. För att inte slösa på ansiktsvattnet kan du först blöta bomullsrondellen och krama ur den ordentligt och sedan hälla ut lite ansiktsvatten på den. På så sätt är bomullen redan fuktmättad och suger inte åt sig lika mycket ansiktsvatten. Ansiktsvattnet ska absorberas ordentligt av huden innan du tar på efterföljande serum och kräm.


Varför ska man använda ansiktsvatten?
- Ansiktsvatten tar bort rester från rengöringsprodukter och ansiktsmasker.
- Återställer hudens PH-värde efter att du haft vatten i ansiktet. Vatten har PH 7 och huden i ansiktet har ett PH-värde mellan 4-5.
- Ansiktsvattnet tar bort kalkavlagringar från vattnet som kan fastna på huden efter rengöringen.


Vanliga innehåll i ansiktsvatten
- Rosenvatten
- Apelsinblomsvatten/Neroli
- Kamomill
- Trollhassel (porsammandragande)
- Glycerin (mjukgörande och fuktgivande)
- Zinksulfat (porsammandragande)
- Mentol (kylande, uppfräschande och porsammandragande)
- Kamfer (kylande, uppfräschande och porsammandragande)
- Salvia (kylande, uppfräschande och porsammandragande)
- Hexaklorin (antiseptiskt)
- Etylalkohol (kylande och porsammandragande)
- Isopropylalkohol (kylande och porsammandragande)


Ansiktsvatten med kamomill och grönt te
Koka upp vatten och lägg i en påse kamomillte och en påse grönt te och låt det dra tills det svalnat. Häll sedan upp på flaska och förvara i kylen där det håller ett par dagar. Kamomillen är lugnande för huden och det gröna teet är proppfullt med antioxidanter. Huden blir jättemjuk och len av ansiktsvattnet som passar torr och känslig hud. Ansiktsvattnet är också jätteskönt att badda eksem och solsveda med.

Gurkvatten
Riv en halv gurka och låt rinna av i ett durkslag. Vattnet som rinner ur gurkan hälls sedan på flaska och förvaras i kylen där det håller ett par dagar. Gurkvattnet är svalkande och uppfräschande och passar torr och känslig hud.

söndag 13 juni 2010

Love & Toast - obesvarad kärlek

Sötaste förpackningarna ever hittar man hos amerikanska Love & Toast som gör handkräm, läppbalsam och parfym av naturliga ingredienser och utan tillsatser som parabener och konstgjorda färgämnen. Läppgojsen innehåller olivolja, jojobaolja, sheasmör, aloe vera, bivax, vitamin E och naturliga smakämnen. De läskande smakerna som bjuds påminner om ett cocktailparty, vad sägs om gin/lime, citron/mint, päron, stjärnanis, körsbärssaft eller vaniljchai, på läpparna? Mums!

Som vanligt när jag hittar något jag blir förälskad i så skickar de inte till oss nordbor, men håll ögonen öppna efter Love & Toast om du semestrar i USA i sommar. Visst är parfymflaskorna och handkrämstuberna helt adorable!

fredag 11 juni 2010

Dagens post

Jag var precis ute och vittjade brevlådan och tjoade till av förtjusning när jag såg att jag fått ett pressutskick från REN med deras senaste föryngrande serum Keep Young and Beautiful SH2C Serum. Serumet lovar att hjälpa huden att hålla sig ung och vacker genom att reducera fina linjer, strama upp och stärka huden. Jag ska bara göra slut på det serumet jag har först, sedan ska jag allt testa nyheten och se om jag blir ung och vacker. I brevlådan låg också senaste numret av DV vilket passar alldeles utmärkt eftersom jag ligger nedbäddad i sängen med feber, ont i halsen och med en röst som låter som stora stygga vargen. Kraaaax!

Grattis alla studenter!

Stooort grattis till alla sköna, glada, lyckliga studenter! Champagne, glitter och ballonger till er alla, det gjorde ni bra. Min studentdag var en av de lyckligaste dagarna i mitt liv och jag hoppas att er blir det med. Njut av dagen och lycka till i framtiden!

Kram, kram!

Tzatsiki i magen och gurksaft i fejset

I kväll tänkte jag göra tzatsiki och har redan förberett med att klämma ner några vitlöksklyftor i meze-youghurt så det får gotta till sig till i kväll. Sedan ska jag dela en gurka och kärna ur den med en sked och sedan riva den. Den rivna gurkan låter jag sedan rinna av sig i ett durkslag över en skål. Vattnet från gurkan som rinner ner i skålen är utmärkt för huden så det tar jag tillvara.

Gurksaft går utmärkt att använda i stället för vatten i olika recept för hemgjorda ansiktsmasker och peelingar. Gurksaften är svalkande, lugnande och antiinflammatorisk och passar därför jättebra som ansiktsvatten till alla hudtyper, även känslig hy. Huden känns len, svalkad och lite uppstramad av gurksaften och så doftar den ju så friskt och gott också! Solsvedda axlar mår bra av en kyld gurkmask gjord på en mixad gurka blandad med lite stärkelse (pektin eller havremjöl som inte torkar ut huden) för att få till en tjockare konsistens.

torsdag 10 juni 2010

Värm franstången för flirtiga fransar

Om du använder fransböjare men tycker att fransarna blir raka fort ändå kan du prova att värma franstångens topp i hett vatten en stund. Torka av den efteråt och sedan är det bara att klämma till. Värmen gör att böjen på fransarna stannar kvar längre. Ta genast på vattenfast maskara efteråt, den torkare fortare än vanlig och ger stöd åt böjen. Sedan är det bara att börja flirta!

Det finns även batteridrivna franstänger med värme i och små locktänger för fransarna men de är ganska dyra så detta är ett bra budgetalternativ som funkar finfint.

onsdag 9 juni 2010

Aroma Cleanse Cotton Pads - perfekta på resan

En av mina favoritrengöringar är Aroma Cleansing Water från Decléor. Rengöringen supermild och skonsam för känslig hud och är både rengöring och ansiktsvatten allt i ett. En del med känslig hud har svårt att använda vatten i ansiktet och då är Cleansing Water utmärkt eftersom det bara är att torka av den med lätt fuktade bomullsrondeller eller en Kleenex, avsluta med att badda på Cleansing Water som ett ansiktsvatten för att återfukta och ge huden en skyddande hinna. Cleansing Water finns även som smarta och praktiska engångswipes i mjuk bomull - Aroma Cleanse Cotton Pads, perfekta att ta med på resan!

Skepp o'hoj!

Sailor Girls är ett sommar-kit från ID med fyra av deras populära lip plumper Buxom Lips i perfekt mini-storlek för resan eller handväskan. Färgerna är somriga och skimriga: Marina - hallon, Skipper - korall, Misty - ljus pärlemor och Sunny - brons. Sailor Girls kostar cirka 550 kr och finns där du kan köpa ID. Visst är den lilla kartongen ursöt!

Going coconuts


Det blir ingen semesterresa till någon tropisk söderhavsö i år heller utan jag får som vanligt nöja mig med Vätter-playan. Men med Philosophys paket Going Coconuts kan jag i alla fall få dofterna av tropikerna. Kitet innehåller tre stycken flaskor med schampo/duschgelé/bubbelbad i doften lime/kokos, ananas/kokos och apelsin/kokos. För att få till den rätta exotiska känslan i sommar får jag nog även inskaffa en flaska Malibu så jag kan blanda kokosdoftande drinkar och så får jag leta reda på lite kalypsomusik på Spotify, maken kan få en bastkjol så han kan dansa lite hula-hula för mig, sweet!

måndag 7 juni 2010

Helen frågar om fransfärgning

Hej!

Hur och var färgar man enklast ögonfransarna? Och vilken färg ska man ta? På salonger, finns det mer nyanser att välja på där än om man gör det hemma själv?

Tack så mycket!

//Helen

....................................................................................

Hej Helen!

Fransarna färgar du enklast på salong, du kan även göra det själv men det är lätt att få in i ögonen då och det svider som attans. Brynen är däremot lättare att fixa själv. Jag har tyvärr lite dålig koll på hem-kiten och vilka färger som brukar ingå, på salonger brukar vi fixa till en egen blandning som passar kunden. Till fransarna är det snyggast att ta svart, passar man bra i kalla toner brukar jag blanda i en liten klick blått, det ger en lite kallare svart ton. Till rödhåriga med ljusa fransar kan det vara snyggt att blanda mörkbrunt och grått för att få en mörkt brun färg istället för svart som till ljusa med lite pigment kan bli lite hårt.

Lycka till!

Hälsningar från Emma, hudterapeut

Åsa frågar

Hej!

Tack för en bra blogg!

Jag har en fråga ang. hudvård.
För 1 månad sedan var jag till ett hudvårdsställe för att ta reda på varför min hy bråkar med mig. Jag fick svaret att jag tvättat ansiktet fel dvs. med tvål o vatten vilket jag innerst vet är fel men jag har alltid gjort det och det har gått bra tills nu då vill säga. Jag har liksom bölder i ansiktet som gör jätte ont och ger efter sig fula prickar även om jag inte klämt på dem. Utlåtandet var att min hy var torr och att jag stängt in mina porer vilket resulterat i detta.

Jag fick i allafall med mig produkter som jag skulle använda dag o kväll:
MD formulations - facial cleanser
Decléor - hydra flora, flower nectar moisturising cream

Som sagt så har det nu gått en månad och det har inte hänt ngt, tycker att jag fått mera. Men nu sa tjejen till mig att efter 1 månad så kunde de bli värre då allt smuts vill ut. Så ge det 2 månader... Så jag bara undrar, blir det bättre? Jag tycker det är så himla jobbigt att se ut så här. Jag måste täcka över alla märken så fort ja vaknar för jag vågar och vill inte visa mig såhär. Inte ens för min sambo fast han inte tycker det är så farligt.

Jag läste runt på din sida och såg att du inte tycker att man ska tvätta sig morgon o kväll, gäller det även i mitt fall? Likaså med krämen?
Hoppas du kan svara på mina frågor o förhoppningsvis lugna mig...

Tack på förhand

..............................................................................

Hej Åsa!

Tack för ditt mail. Jag förstår att du har det jobbigt och att det gör ont. Du är jätteduktig som inte klämmer, då blir det bara värre och stor risk för att det blir inflammerat och ärrigt. Många tror att man bara kan få finnar och andra hudbesvär om man har fet hud, men även den torra huden kan få det som du märkt. Den torra huden med låg talgproduktion har små och trånga poröppningar som gör det svårt för talget att komma ut och smörja hudytan. Ibland blir det så att talgproduktionen ökar och då stängs talget in i talgkörteln eftersom öppningen är för trång.

Nu när du bytt till aktiva hudvårdsprodukter som jobbar med huden startar det en utslussning i huden. Huden vaknar liksom till och vill göra sig av med allt slagg och orenheter som samlats vilket gör att problemen blir värre för ett tag. Denna reaktion är inte så rolig att få men är väldigt vanlig och brukar vanligtvis lugna ner sig efter ett par veckor. Jag förstår att du vill täcka över bölderna, tänk bara på att inte använda något tilltäppande smink, mineralmakeup är att föredra vid sådana besvär som du har.

Facial Cleanser från MD är en bra rengöring som peelar och löser upp proppar i porerna och Hydra Floral är en superbra fuktkräm. Har man inga problem med huden räcker det att tvätta på kvällen, men i ditt fall är det bra om du tvättar och smörjer in ansiktet både morgon och kväll. En till två gånger i veckan kan du låta rengöringen sitta på i 10 minuter innan du tvättar av den så får den jobba lite extra med huden. Rengöringen innehåller AHA som inte är någon bra kombination med solsken, så tänk på att ta det försiktigt med solandet. Rengöringar med AHA i är dock inte lika "farliga" för huden i hop med solsken som till exempel serum eller krämer med AHA i som sitter kvar i ansiktet hela dagen. Här kan du läsa mer om AHA och hur det fungerar.

Jag hoppas verkligen att besvären lugnar ner sig snart, blir det inte bättre kanske du ska gå till en hudläkare. Lycka till!

Hälsningar från Emma, hudterapeut

lördag 5 juni 2010

Recept på hemgjort vax

Av alla olika sorters vax jag testat, både salongsvaxer och gör-det-själv-vaxer är Sugaring från Body Shop det allra bästa, i alla fall för min typ av hårväxt - ganska tunna men många och långa hårstrån på benen. Sugaringvaxet är helt naturligt och baserat på socker och är lätt att göra själv, här kommer lite olika recept.

Honungsvax
5 msk honung (ej flytande)
1 matsked citronsaft
Rör ihop i gryta på medelvärme i 20-30 min, häll på glasburk som sedan kan värmas i vattenbad.

Sockervax
2 dl socker
1 dl vatten
saft från en hel citron
Rör ihop i gryta på svag värme i 20-30 minuter, häll på glasburk som sedan kan värmas i vattenbad.

Vaxet ska användas varmt, men det ska inte vara så varmt att du bränner dig. Applicera vaxet tunt med en träspatel (tungspatlar från Apoteket) och ryck loss det med tygremsor. Klipp till tygremsor i storleken 5x15 cm av ett tvättat örngott eller lakan. Remsorna kan sedan tvättas och användas om och om igen. I inlägget från häromdagen kan du se hur du går till väga för allra bästa vaxresultat.

torsdag 3 juni 2010

Nyvaxade lena ben


Mina lurviga ben var verkligen i behov av en vaxning nu när sommaren äntligen verkar ha kommit. Det absolut bästa benvax jag någonsin provat (och som hudterapeut har jag provat en hel del) är Body Shops Sugaring. Sugaring är ett vax på burk som man värmer i vattenbad tills det blir flytande och rinnigt. Sedan applicerar man det med en träspatel (jag använder tungspatlar från Apoteket) och använder vaxremsor av tyg som man antingen kan göra själv av ett lakan eller så finns de färdiga att köpa på Body Shop.

Vaxet är helt naturligt och består endast av socker, vatten och sandelträolja. Vaxet är vattenlösligt så eventuella vaxrester tvättas lätt bort med lite vatten. Det är lite bökigt att applicera med spatel, men resultatet blir mycket bättre än salongsvax, i alla fall på mina ben som har ganska tunna hårstrån. Håren lossnar lätt utan att gå av och huden blir inte alls lika rödprickig som av till exempel Veet-remsor eller salongsvax. Benen blir riktigt silkeslena och mjuka efter vaxningen. Nu finns Sugaring-vaxet även som roll-on, det har jag dock inte testat men efter den här vaxningen är det inte mycket kvar i min burk så nästa gång köper jag roll-on.


Så här gör du med flytande vax

1. Koka upp vatten i en kastrull, ta den sedan från plattan och stoppa ner vaxburken. Medan vaxet värms och smälter tvättar du händerna och benen. För allra bästa resultat är det bra om du även peelar benen, då får du bort döda hudceller som ligger som en hinna över de hår som ännu inte kommit upp. Plocka fram vaxremsor i tyg och träspatlar.


2. Vaxet är färdigt när det är varmt och rinnigt. Ju varmare vaxet är desto lättare är det att jobba med det och få till ett tunt lager, men det ska inte vara så varmt att du bränner dig. Låt vaxburken stå kvar i det varma vattnet så vaxet håller värmen. Efter ett tag kan du behöva värma på vattnet, det märker du när vaxet börjar bli trögare och tjockare.


3. Doppa spateln i burken och stryk av ena sidan mot burkens kant. Testa så det inte är för varmt genom att applicera en liten klutt vax nere vid foten, där är huden lite mer tålig ifall vaxet skulle vara för varmt.


4. Börja applicera strax under knät och neråt. Stryk av vaxet från spateln och använd sedan spatelns kant att stryka ner vaxet över benet med. Pressa spateln ganska hårt mot huden så att vaxlagret bres på tunt. Ju tunnare vaxlager desto smidigare blir det att rycka sedan. Använd andra handen till att fixera och spänna ut huden genom att dra huden uppåt. Bre inte ut vaxet med spatelns bredsida som när man brer smör på en macka, då blir vaxet alldeles för tjockt. Det är viktigt att du noga kollar hårets växtriktning och hela tiden applicerar längs med håret. Växer håren på snedden ska du stryka vaxet åt det hållet håren växer.


5. Stryk ut vax på benet med ungefär samma bredd som remsorna, sedan är det dags att börja rycka. Ta en tygremsa och lägg den längst ner, stryk hårt med handen på remsan ett par gånger så den verkligen fastnar i vaxet. Sedan fixerar du och sträcker ut huden genom att hålla emot med andra handen nedanför remsan. Ryck remsan bakåt uppåt mot dig mot hårets växtriktning.


7. Håll kvar fixeringshanden under hela rycket. Ryck bort allt vax som du applicerat innan du stryker ut mer. Tygremsorna går att använda till 3-4 ryck om vaxet är tunt. Baksidan kan vara lite tricky att vaxa själv såvida man inte är en vig gummimänniska, så det kan vara bra att ha en assistent till hands.

8. För att få bort eventuella vaxrester tar du en kall våt handduk. Även om du inte har några vaxrester kvar kan det vara skönt att svalka av benen efteråt med en kall våt handduk.

9. När du är färdig lägger du tygremsorna i varmt vatten i diskhon eller handfatet en stund, då löser vaxet upp sig och remsorna tvättas sedan i maskin på 60 grader och kan sedan användas om och om igen.

24-timmarsregeln:
Smörj inte in benen med bodylotion, sola inte, bada eller duscha inte inom 24 timmar efter att du vaxat dig. Hårsäckarna är fortfarande öppna och irriterade och infektionsrisken är därför hög. Huden har ju också fått sig en omgång och blivit lite tunnare, så det är viktigt att du inte solar på 24 timmar, risken för att du bränner dig eller får pigmentfläckar är nämligen jättestor om du solar med nyvaxade ben.

Man kan också koka eget vax om man vill, arbetssättet att vaxa är då det samma som ovan. Recept kommer inom kort.

Lycka till!

onsdag 2 juni 2010

Mitt semestersmink

De söta Heartcore-tjejerna Sofia och Therése uppmanar oss andra beautybloggare att visa våra semesternecessärer - vad får följa med på resan? Jag gillar att resa lätt och har alltid som mål att bara ha med handbagage om jag ska flyga, detta mål har jag dock aldrig lyckats nå...

På semestern brukar jag köra en ganska naturell look och tar med mig produkter som passar både dag- och kvällstid.

Dag:
Dagtid nöjer jag mig med min egengjorda Spf-foundation som jag skrev om häromdagen (Spf+mineralfoundation som blandas), ifyllda ögonbryn, maskara och eventuellt lite läppglans i någon nude-färg. Om det är strandliv som gäller så tar jag Spf i ansiktet och på dekolletaget och håller mig i skuggan under ett parasoll (jag är en blekfis och bränner mig superlätt så jag skyr solen likt en vampyr). En stund innan jag ska bada smörjer jag in hela kroppen med Spf och hoppar sedan i plurret.

Kväll:
På kvällen kör jag med mineralfoundation i flytande form, det är lättare att applicera än mineraler i pulverform om man är varm och lite klibbig. Med det sminket jag har med mig kan jag välja mellan två looker - lite mer neutralt med bruna toner till ögonen (använder TriBrow från MUS till både ögonbryn och ögonskugga - sparar plats i sminkväskan) och ett nude-gloss, eller så kör jag med mycket kajal och knallröda läppar. Rouget Blossom från Face passar till båda lookerna.

Från vänster på bilden:
Concealer Touche Éclat från YSL
Gloss Nude från ID
Svart kajal från MUS (lite skymd)
Ögonskuggspensel från ID
Brynpensel från ID
Rougeborse från Duroy
Buffborste till setting powder från ID
Liquid Mineral Foundation från Youngblood
Skin Defender Spf 30 från Comfort Zone
Kabukiborste från Youngblood (värdelös - sticks och tappar hår, måste skaffa en annan!)
Setting powder från Youngblood
Mineralfoundation från Youngblood
Primer till ögonen från Lumene (får ögonskuggan att sitta på plats, hyfsat budgetalternativ)
Rouge Blossom från Face
TriBrow från MUS, funkar både till ögonbrynen och som ögonskugga
Knallrött läppstift Devil från MUS (passar skitbra till min röd-prickiga klänning!)
Knallröd läppenna Russian från MUS
Maskara (här Lash Stiletto, men den ska bytas ut mot något vattenfast alternativ)

Hoppsan! Det blev visst en hel del ändå...

tisdag 1 juni 2010

Recension av Lash Stiletto Mascara


Maskaror brukar vara en riktig bakteriehärd så de ska man byta ofta. Jag har som regel att byta en gång i kvartalet, så vid varje årstidsväxling brukar jag skaffa en ny maskara. Nu säger almanackan att det är sommar men temperaturen verkar inte vilja hålla med... brr!

Nu senast har jag använt Mabellines Lash Stiletto Mascara, en maskara som lovar att göra samma sak med ögonfransarna som stilettklackarna gör för benen... Lite långsökt att jämföra ögonfransar med ben kan jag tycka, men lååånga blev de. Färgintensiteten i maskaran är bra och verkligen svart och den ger en blank lite lackartad svart färg. Borsten är jättebra, den är lång men samtidigt ganska smal så man kommer åt nära fransrötterna. Borsten greppar liksom fast fransarna och ger bra med färg. Det nymålade resultatet är jättesnyggt, men efter ett par timmar har jag fullt med svarta smulor under ögonen. På kvällen är den lätt att få bort med ögonmakeup-remover. På mitt vänstra morgontrötta öga har jag Lash Stiletto och det högra som ser ännu mer morgontrött ut är omålat.

Jag gillar verkligen det nymålade resultatet och framför allt den smidiga borsten, men att den smular drar ju så klart ner betyget och gör att jag inte kommer köpa den igen, så det blir bara en 3:a.

Har du provat den och vad tyckte du i så fall? Om du har något tips på någon superbra maskara du tycker att jag ska köpa nästa gång får du gärna dela med dig i kommentarsfältet. Tackelitack!

Min egna foundation med SPF

Som den blekfis jag är bränner jag mig och får pigmentfläckar så fort jag sticker ut näsan så solskydd är ett måste för mig även om jag inte solar. Solskyddet kan dock skavas bort lite när man sminkar ovanpå det så därför brukar jag blanda min SPF med min mineralfoundation så blir jag skyddad och sminkad samtidigt. Ibland kan det ju också vara lite svårt att sminka ovanpå solskydd eftersom huden blir lite kladdig och klistrig så då är detta alternativ alldeles utmärkt.

Mineralfoundation innehåller ju zinkoxid som är det allra bästa solskyddet. Tidigare var zinkoxid tillåtet som solskydd i solkrämer men man vet inte riktigt om zinkoxid i mikroniserad storlek kan ta sig in i blodomloppet genom huden så därför förbjöds all zinkoxod, även i större partikelstorlek i alla solskyddskrämer. Storleken på zinkoxidkornen i mineralsmink är större och lägger sig utanpå huden så det kan man fortfarande använda och känna sig säker.

Först tar jag en klutt av min SPF-kräm i handen och häller sedan ut ungefär dubbelt så mycket mineralfoundation än om jag skulle applicera pulvret med kabukin. Sedan blandar jag det i handen med fingret och smörjer sedan in i fejset. Det sista av krämen brukar jag klappa in så går krämen lättare in i huden. För att fixera allt pressar jag försiktigt in setting powder med en puderpuff i sammet och borstar sedan försiktigt bort överflödet. Resultatet blir lagom täckande och sitter jättebra.

På bilden ovan från igår när solen behagade titta fram en stund använde jag Skin Defender Spf 30 från Comfort Zone och mineralfoundation i nyansen Cool Beige från Youngblood. För att få fram den optimala färgen får man prova sig fram lite, men sedan vet man hur mycket mineralpulver man ska ta för att få det perfekta resultatet.