torsdag 6 januari 2011

3 små under

En förmiddag i höstas fick jag det där telefonsamtalet från dagis som alla föräldrar fasar för - Hampus hade ramlat och var på väg med ambulans till sjukhuset. Han hade snubblat på en grästuva och slagit i pannan i en betongtrappa och slagit upp ett stort hål på näsbenet mellan ögonen. Strax senare hade han blivit lite slö och frånvarande och börjat ulka så personalen hade ringt ambulans.

Med hjärtat i halsgropen och gasen i botten åkte vi till akuten och väntade in ambulansen. Efter en stunds väntan som kändes som en hel evighet kom han i korridoren sittandes på ambulanstjejens arm med ett stort bandage om huvudet och ett stooort leende - han hade ju fått åka brum-brum och fått titta på alla grejer i ambulansen och fått ett gosedjur och en ballong av en uppblåst handske. Han var överlycklig! Puh! När jag äntligen fick se honom och se att han var vid gott mod och vid god hälsa saktade pulsen ner lite.

Det blev en lång dag på sjukhuset. Han hade ingen hjärnskakning men såret var så pass djupt (ända in till benet) och brett att det behövde sys under narkos. 3 stygn blev det och ett rejält ärr. Hudterapeut som jag är gav jag mig attan på att ärret skulle bli så fint som möjligt. Så här gjorde jag:


Vecka 1
Såret är sytt och väl igentejpat och får läka i fred.

Vecka 2
När stygnen var tagna började jag smörja med en olja med mycket E-vitamin och lite lavendel i. E-vitamin läkande för huden, likaså lavendel. En stund efter att oljan fått gå in i huden ordentligt smorde jag med Aloeveragelé som också är läkande och antibakteriellt. E-vitaoljan och aloen smorde jag honom med då och då under dagen när han behagade att sitta still.

Vecka 3

Nu hade såret verkligen blivit fint och väl läkt och det var dags att ta fram det lite tyngre artilleriet - Kerstin Florians C-vitaminampull, C-vitamin är nämligen väldigt bra vid sårläkning. För tre år sedan hade jag vattkoppor och var täckt av läbbiga koppor över hela kroppen och hela fejset, jag såg verkligen för jävlig ut och trodde att jag skulle behöva säga bye, bye till min porslinshy. Men när kopporna torkat och ramlat av började jag smörja ansiktet med C-vitaminserumet och huden läkte jättefint. I ansiktet har jag nu bara två knappt synliga ärr från vattkopporna. Kroppen däremot kostade jag inte på något dyrt serum så jag har fullt med vita ärr på bröstet, ryggen och låren. Som tur var så sparade jag en ampull till framtida akutbehov som nu kom väl till pass.

Den lilla ampullens kork består av en behållare med C-vitaminpulver som knäcks i den lilla flaskan med vätska i som sedan skakas om. Serumet är väldigt starkt och ska inte användas på större områden på barn så jag doppade en tops i serumet och baddade bara själva ärret med vätskan. En stund efter att serumet gått in i huden smorde jag med aloen. Detta gjorde jag flera gånger om dagen i ungefär en vecka tills serumet var slut. C-vitamin oxiderar och förstörs snabbt så serumet håller bara ett par dagar när det väl är ihopblandat med och ska då gärna stå i kylen.

Vecka 4
Nu var C-vitaminserumet slut så då återgick jag till att smörja med E-vitaoljan och aloen vilket jag kommer att fortsätta med ett bra tag. Bilden nedan på Hampus är tagen 5 veckor efter att han ramlade och ärret är redan jättefint.


Dessa produkter använde jag (tänk på att inte använda några av produkterna på öppna sår):
- Sascos Aloe Vera Jelly - 99,4% ren aloe. Tub på 100 ml kostar 69 kr hos Bodystore. Aloe har jag alltid hemma och använder det varje dag i min hudvård.

- E-vita Hudolja, 130 ml kostar 69 kr hos Bodystore. En toppenolja som är skön att smörja hela kroppen med.

- Rejuvenating Vitamin C Ampoules från Kerstin Florian kommer i en förpackning med 4 st ampuller för 927 kr.


Glad liten kille med ärr.

10 kommentarer:

 1. Hu, så hemskt med telsamtalet, ambulansen och akuten och allt! Skönt att det gick bra :)

  Spännande att se hur man kan underlätta läkning!

  SvaraRadera
 2. Jag förstår att hjärtat satt i halsgropen ett tag där... men det ser ut att ha läkt riktigt fint! :-)

  SvaraRadera
 3. Säger som Kerstin - Skönt att allt gick bra! När det gäller ens barn kan man ju bli orolig för mindre.

  Ser ju jättefint ut. Jag är själv en stor förbrukare av aloe vera gele. Tycker det funkar bra till det mesta och har upplevt att det gör att sår läker snabbare.

  SvaraRadera
 4. Ett sånt samtal vill man helst inte få, samtidigt händer en olycka så fort! Får tårar i ögonen när jag läser ditt inlägg, men jag kan se Hampus lycka och jag tror till och med Elliot är lite avis för att han inte fått åka "blansen" ;)

  Ärret ser jättefint ut nu, och Hampus är inte så gammal, det kommer bli hur bra som helst!

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Skönt att höra att det gick bra:) Vad spännande för honom att få åka ambulans:)

  SvaraRadera
 6. Kerstin - Ja det var en riktig pärs.

  Marika - Ja det har blivit finare än förväntat.

  Rosella - Aloe funkar till allt!

  Malin - "Blansen" - vad gulligt! Ja jag tror ärret kommer bli fint.

  Tikaha - Ja det var allt lite synd om honom men han var glad hela tiden, fast inte när det hände förståss...

  SminkJante - Han hade ett leende från öra till öra!


  Tack för alla gulliga kommentarer och all omtanke, ni är för rara allihopa!

  SvaraRadera
 7. Skönt att allt gick bra tillslut, otäckt när sådant händer!

  SvaraRadera
 8. Åh, vad skönt att se att allting gick bra! Sådan söt och fin pojke du har <3 Ser så go ut!
  Massor av kramar Gabriela

  SvaraRadera
 9. Josephine - Ja en olycka händer så lätt.

  Gabriela - Ja han är en riktig liten goseplutt! Kram tillbaks!

  SvaraRadera