onsdag 9 september 2009

Fakta om rosacea

Rosacea är en hudsjukdom som drabbar ansiktet och i ett tidigt stadium är symptomen för rosacea de samma som vid känslig hud; rodnad, hettande känsla, stram och svullen hud med ytliga och ”brustna blodkärl” och förväxlas därför lätt.

I det senare stadiet drabbas de ytliga blodkärlen och talgkörtlarna av inflammation och rodnad, knottror och finnar och varfyllda bölder uppstår. På grund av finnarna och bölderna förväxlas rosacea i detta stadium ofta med acne, men till skillnad från acne finns det inga pormaskar i de drabbade områdena. Rosacea drabbar främst centrala delen av ansiktet som näsa, kindben, panna och haka medan acne brukar finnas i hela ansiktet och ofta även på bröst och rygg. Acne och rosacea är inte besläktade. Acne uppstår då en por blivit igentäppt och talget ansamlats i talgkörteln och det blivit en tillväxt av bakterier som skapat en inflammation. Vid rosacea uppstår inflammationen i kärl och talgkörtlar utan att porerna täppts till och man kan därför inte undvika att få finnarna genom att peela huden eller genom att använda djuprengörande masker. Rosacean försämras ofta av stress, sol, bastubad, kyla, temperaturväxlingar, peeling, choklad, ost, nötter, kryddor, kaffe, alkohol och heta drycker.

Om rosacean inte blir behandlad på rätt sätt riskerar den att förvärras med fler ytliga blodkärl, ”brustna blodkärl”, ansiktssvullnad och deformerad näsa. Att näsan blir stor och deformerad beror på att det blir en abnorm tillväxt av talgkörtlar. Rosacea ska behandlas på samma sätt som känslig hy, det är viktigt att lugna huden och dämpa rodnad. Många hudvårdsmärken har produkter särskilt lämpade för rosacea, bl.a. Exuviance, MD Formulation, Murad och Synchroline. Har man en svår form av rosacea kan man behöva ta till antibiotika invärtes med tabletter, Tetracyklin, eller utvärtes med antibiotikakräm. Olika lasertekniker som behandlar kärlen kan också förbättra huden.

Läs gärna inläggen ”Råd vid känslig hud”, ”Fråga om acne” och ”Fakta om acne”.

2 kommentarer:

  1. Jag vill varmt rekommendera Biwelen Derma Optima att badda med, för att tona ner det röda. Efter är det skönt att badda med Biwelen Hudcreme. Detta har fungerat bra för mig och jag hoppas att fler vågar prova.
    =)

    SvaraRadera
  2. Sabina - Tack för tipset och för att du delar med dig!

    SvaraRadera