onsdag 9 september 2009

Fråga om känslig hy med finnar

Hej!
Jag skulle behöva lite hjälp med svar ang. min hud.
Jag hade aldrig några problem med huden under puberteten osv, men när jag var 19 började jag få finnar osv, och jag har haft problem sedan dess (är 22 nu). En teori är att det började pga att jag var med om en väldigt traumatisk och sorglig händelse. Det var i alla fall efter det jag började få problem. Det sägs ju ibland att sånt kan påverka huden. Men det känns som om det borde ha försvunnit nu. Det känns som om jag har provat allt, allt från starka produkter för oren hy (innan jag visste bättre), till helt naturligt och ekologiskt, till dyrare salongsmärken. Ingenting funkar. Min hud mår bättre när jag använder milda, ekologiska produkter som jag gör nu, och det känns som om den är i balans (dvs varken för torr eller för fet) men jag får fortfarande finnar. Jag använder även mineralfoundation, vilket funkar bra.

Jag har väldigt känslig hud som reagerar på det mesta, den är inte speciellt fet utan snarare normal-lite torr. Jag har varit på ansiktsbehandling på Elisabethskolan i Göteborg (såg att du läst på Elisabethskolan!) och både eleven som hade hand om mig och hennes lärare som var inne och kollade blev nästan lite chockade över att jag hade så känslig hud. Hon vågade knappt använda ångmaskinen utan satte den jättelångt ifrån, och hon sa att min hud blev röd och reagerade bara hon drog försiktigt med en bomullspad med ansiktsvatten över ansiktet. Jag vet verkligen inte vad jag ska göra längre, det känns inte som om någonting hjälper mot finnarna. Det kanske inte finns nåt du kan hjälpa mig med, men man kan ju alltid chansa.

Tack på förhand!
/Lotta


Hej Lotta!
Tack för din fråga, det är ju alltid lite svårt att råda när man inte sett hur hyn ser ut i verkligheten, hoppas att jag kan vara till någon hjälp.

Vad bra att du upptäckt att din hy mår bäst av milda produkter och att du inte använder starka preparat. När man är så känslig och reaktiv som du, är det detta man måste behandla i första hand och då med milda, rena produkter med så få ingredienser som möjligt för att undvika irritation. Det är jättebra att du använder mineralfoundation som faktiskt kan hjälpa till att lugna huden.

Du skriver att du började få finnar efter en sorglig och traumatisk händelse. Det du varit med om skapar en otrolig stress i kroppen. Vid stress bildas det en massa stresshormoner som påverkar mycket i kroppen och det är vanligt att man får olika hudbesvär som t.ex. finnar. Fast man tycker att man mår bra igen efter ett tag så kan det ta lång tid innan stressnivåerna i kroppen är nere på det normala igen och huden lugnar ner sig. Att ha finnar när man är så pass känslig är besvärligt eftersom det är känsligheten som måste behandlas i första hand. Prova gärna aloe vera-gelé under din nattcreme, den är bra både för finnarna och för känsligheten. Aloen stärker huden samtidigt som den är antibakteriell. Testa på ett litet område först så du inte får någon reaktion. Eftersom du har hittat produkter som du tål tycker jag att du ska hålla kvar vid dem.

Kombinationen känslig hy, finnar och stress får mig att fundera på om det kan vara så att du fått rosacea. Rosacea är en hudsjukdom som drabbar kärl och talgkörtlar och ger känslig, reaktiv och blossande hy med finnar och knottror. Detta kan man ju ha utan att det behöver vara rosacea, men jag tycker ändå att du ska gå till någon hudläkare för att se om det kan vara det. Det är vanligt att Rosacean bryter ut i samband med stress. Hy med Rosacea behandlas på samma sätt som känslig hy, det är viktigt att använda produkter som lugnar huden. Har man svåra besvär kan man behöva äta antibiotika.

Hoppas jag var till någon hjälp. Läs gärna inläggen ”Tips för känslig hy” och ”Fakta om rosacea”.

Lycka till!
Emma, hudterapeut

3 kommentarer:

 1. Bra skrivet! Så kul att du äntligen tog tag i bloggandet:)
  Jag tror tyvärr att stress och lik. gjort att jag fått finnar:/

  SvaraRadera
 2. Ja, stress ställer till det lite här och var i kroppen...

  SvaraRadera
 3. Gå till Ramonas hudvårdssalong Zinkensdamm. Hon är verkligen.
  expert på din typ av hy. I

  SvaraRadera