onsdag 9 september 2009

Tips för känslig hy


Att ha en känslig hud är vanligt och förekommer hos alla de fyra olika hudtyperna – normal, torr, fet och blandhud. Hos personer med känslig hud är epidermis, det yttersta hudlagret, ofta mycket tunt vilket gör att hudens blodkärl och nervspetsar ligger väldigt nära hudytan. Huden reagerar därför mycket lätt på varje form av förändring såsom beröring, värme, kyla, stress, sjukdom, sol och låg luftfuktighet. Eftersom blodkärlen är så ytliga blir huden lätt flammig och blossande vid minsta irritation eller om blodcirkulationen ökar som t.ex. vid stress, ansträngning, värme, alkoholintag eller av starkt kryddad mat. Huden kan kännas stram, hettande, kliande, röd och svullen. ”Brustna blodkärl” är vanligt hos den känslig hyn.

För personer med känslig och reaktiv hud är det viktigt att använda hudvårdsprodukter som lugnar huden, dämpar rodnad och stärker kärlen. Produkter med C-vitamin i är särskilt bra eftersom det är kärlstärkande. För att undvika irritation är det viktigt att produkterna innehåller så få och så rena ingredienser som möjligt. Man ska vara försiktig med att använda peeling, enzympeeling som inte innehåller några korn är att föredra. Personer med känslig hy ska undvika att sola, inte heller bada bastu eftersom det är påfrestande för kärlen och skydda huden mot stark kyla.

Har man en mycket reaktiv hud som reagerar på alla hudvårdsprodukter trots att de är för känslig hy kan det vara värt att prova produkter baserade på mineralolja ett par veckor. Mineralolja är inget vi hudterapeuter rekommenderar att använda i vanliga fall eftersom de är tilltäppande och namnet till trots inte innehåller några vitaminer eller mineraler alls, men det är just detta som ibland kan vara lösningen för den superkänsliga hyn. Eftersom mineraloljan är helt ”död” ger den heller inte upphov till några irritationer, och då mineraloljan lägger sig som en skyddande hinna över huden låter den huden läkas och lugnas inifrån. ACOs oparfymerade produkter för känslig hy som finns på Apoteket kan i så fall vara ett alternativ. Läs gärna mer om mineralolja i inlägget ”Fakta om mineralolja”.

Känslig hud uppvisar vissa likheter med hudsjukdomen Rosacea och förväxlas därför ibland, läs mer om Rosacea i inlägget ”Fakta om Rosacea”.

4 kommentarer:

 1. Mycket bra skrivet och intressant för mig som har känslig hy :)

  SvaraRadera
 2. Roligt att det var till någon nytta!

  SvaraRadera
 3. Verkligen bra skrivet, nu när det är så mycket diskussioner kring detta med mineraloljor. Jag använder hudvårdsprodukter som riktar sig främst till personer med allergi och överkänslig / känslig hud. Jag har testat än det ena, än det andra.
  Många med eksem behöver just den här typen av produkter och blir förvirrade av annan info.
  Själv har jag hittat en hel hudvårdsserie som fungerar kanonbra för mig som haft eksem hela livet. Då vill man inte höra att mineraloljor är så himla farligt, när det är det ENDA som fungerat på mig, utan att jag fått hemska följder. jag har kliat, blossat upp, fått sår och blivit fruktansvärt dålig av vissa andra produkter, som sägs vara ok.

  Det finns bara 2 produkter som tex håller min Rosacea i chack: Biwelen Derma optima och Biwelen Hudcreme. Ja, jag får badda o badda och smörja o smörja- men VILKEN skillnad!

  SvaraRadera