torsdag 15 oktober 2009

Torra vinterläppar

Hej!
Vad ska jag göra med min tonårs-sons jättetorra och nästan sårkantade vinterläppar? Han har aldrig problem med detta under sommaren eller om vi åker utomlands. Så fort det börjar bli kyligt ute så ser det så irriterat och torrt ut så han skäms lite. Ser ut som clownläppar. Har naturligtvis provat med allt ifrån lypsyl, annat cerat, Försvarets hudsalva, bisalva, vaselin och nån salva med kamomill från Mary Kay. Gick till läkaren för detta förra vintern, fick en salva med lite svagt kortison i. Hjälpte inte heller... Inget hjälper. Finns det nåt som hjälper tror du?

Annelie


Hej Annelie!
När det blir höst och vinter blir luften torr, luften har då en benägenhet att absorbera fukt från vår hud som då blir torrare. För att få mindre torr luft inomhus kan man prova att sätta skålar med vatten ovanpå några element (Obs! Ej på el-element) om man inte vill köpa en stor luft-
fuktare.

Du skriver att han bland annat provat Lypsyl och vaselin. Lypsyl och vaselin består av mineralolja, oljan innehåller namnet till trots varken vitaminer eller näring utan är ett "dött material" som inte kan tillföra huden någonting. I början när man använder produkter med mineralolja känns det mjukt och skönt. Oljan lägger sig nämligen som en skydd-
ande film över huden, tyvärr gör detta att huden efter att tag blir lite "lat" och slutar att producera sitt eget fett vilket gör att huden blir ännu torrare än den var innan. Läs gärna inlägget "Fakta om mineralolja" som ligger i arkivet under augustis inlägg.

För det första får han inte använda vanlig tvål i ansiktet. Tvål torkar ut huden och tvättar bort hudens naturliga skydd av fett och goda bakterier vilket gör att huden lätt kommer i obalans och får en dålig motståndskraft. För att tvätta ansiktet ska han använda någon rengöring för torr och känslig hud, till exempel Ultra Sensitive Facial Cleanser från Recipe for men (169 kr hos grooming.se) och gärna någon fuktcreme för torr och känslig hy. Han ska heller inte slicka sig om munnen för att fukta huden, det kan vara svårt att låta bli när huden stramar och skriker efter fukt, men det blir tyvärr bara värre då.

Det absolut bästa "läppsmörjet" jag provat är en nattcreme för ansiktet från Decléor, Aromessence Baume Essentiel. Den är anti-
inflammatorisk och läkande och lugnande för irriterad hud. Den innehåller bland annat kamomill och Neroli och är riktigt fet och go' i konsistensen, nästan som vaselin, men den går in jättebra i huden. Den är en riktig all round-creme och funkar även superbra till torra nariga händer, trasiga nagelband och torra armbågar, till och med hälsprickor blir bättre! Skopa över lite av cremen till en mindre burk, Åhléns har bra tomma reseförpackningsburkar, så kan han ha med sig den i fickan och smörja läpparna med då och då under dagen och alltid innan han lägger sig på kvällen så det får verka under natten. Killar brukar ju inte gilla "läppsmörj" på stift, det brukar uppfattas som tjejigt, men en lagom ful burk brukar gå bra! Just nu är det rea på Decléor på Beauty Planet, Baume Essentiel kostar nu 549 kr istället för 610 kr.

Riktigt kalla och blåsiga dagar kan det vara bra att smörja med Dermanords Baby Care, en riktigt fet creme som skyddar och isolerar mot kyla. Om man använder den flera gånger per dag ska man dock bara använda den max två veckor i streck annars blir huden lite bortskämd och minskar sin egen fettproduktion. Finns för 145 kr i Dermanords webshop under babyvård.

Torr och fnasig hud brukar må bra av ett tillskott av den essentiella fettsyran omega 3, det är ju även bra för hjärnans prestationsförmåga och koncentrationen så det är ju inte fel att äta det när man studerar. På hälsokosten finns det bra kapslar att köpa, till exempel MorEpa och Eye Q.

Hoppas att mina råd kan vara till någon hjälp. Lycka till!
Emma, hudterapeut

5 kommentarer:

 1. Vilket bra inlägg, mina läppar är snustorra för tillfället så detta va väldigt passande :o)

  SvaraRadera
 2. Bra inlägg.=) Jag hade alltid jättehemska läppar när jag var yngre men det borde främst på att jag inte kunde låta bli att slicka på dem trots att jag visste att det var dumt...

  SvaraRadera
 3. Roligt att kunna vara till hjälp! Lycka till alla ni torrisar där ute!

  Kram, kram!
  Emma

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Anonyma kommentarer tas bort, speciellt om de är sura och inte vet vad de talar om...

  Omega 3 är en essentiell fettsyra som kroppen behöver men inte kan tillverka själv. Omega 3 gör cellmembranen i kroppen mjuka och fina vilket gör att cellen kan behålla vatten och må bra, därför är det bra att äta tillskott av omega 3 när man har torr hud. Omega 3 finns även bl.a. i feta fiskar och i nötter, men för att komma upp i de mängder som finns i tillskotten behöver man äta mycket av det varje dag och det kanske man inte gör och då är tillskotten ett bra komplement, sedan varierar kvalitén mellan olika märken. Det är vetenskapligt bevisat att omega 3 är bra för hjärnans funktioner.

  Hälsningar från Emma, hudterapeut.

  SvaraRadera