onsdag 25 november 2009

En fråga om hormonell acne

Hej!

Tack för en intressant och bra blogg! Jag har en fundering kring min hy. Jag kom i puberteten tidigt, fick finnar redan som 7 åring. Som mest finnar hade jag i åldern 11-13 år. Jag är idag 21 och har fortfarande röda pluppar i ansiktet. Som mest är det vid mens, men jag har alltid lite småprickar. Det är absolut inga stora acnebesvär, men det är trots allt irriterande med de röda små finnarna. Jag tvättar ansiktet morgon och kväll med Kanebos produkter och smörjer mig med en lätt fuktighetscreme.

Min fråga till dig är vad det kan bero på att jag fortfarande har finnar?
Finns det något jag kan göra åt det?

Hälsningar Emelie


Hej Emelie!

Förstår att du haft det besvärligt med din hud, det låter som om dina hudbesvär är hormonrelaterade. Talgkörtlarna är känsliga för könshormoner - androgener och blir lätt irriterade när hormonhalterna i kroppen förändras som de bl.a. gör i puberteten och vid mens. En del personer har tyvärr mer känsliga talgkörtlar än andra och kan då få långvariga besvär med finnar.

Jag har inte arbetat med Kanebos produkter så jag kan inte dem så bra, men jag har haft en del kunder med hormonell acne som blivit väldigt fina i hyn av MDs produkter. MD innehåller AHA-syror som är peelande och hjälper huden att hålla porerna öppna så att talg inte ansamlas i talgkörtlarna. Läs gärna inläggen "AHA-syror vad är det egentligen?" och "Fakta om acne" som ligger i bloggarkivet längst ner till höger på sidan bland augustis inlägg.

Om du vill fortsätta med Kanebos produkter skulle det vara bra att lägga till en peeling. Välj en peeling som är mild och skonsam och inte vass och rivig. Peela försiktigt 1-2 gånger i veckan. Du hjälper då huden att göra sig av med döda hudceller som gärna lägger sig som ett lock över porerna och hindrar talget från att komma ut ur talgkörtlarna. Använd gärna en aloevera-gelé under din nattcreme, den är läkande och vårdande för huden och en fiende för finnarna.

Jag rekommenderar också att gå till en hudterapeut för en ansiktsbehandling med portömning så du kan bli av med sådant som ligger och gror under huden och få tips och råd om produkter som passar just din hy.

Vänliga hälsningar från Emma, hudterapeut.

2 kommentarer:

  1. Toppen att läsa det du skriver om hudvård! Har du nåt tips på en bra aloe vera gelé..som inte är allt för dyr?
    / Marie

    SvaraRadera
  2. Hej Marie!
    Roligt att du gillar mina små inlägg! Jag använder Jäsöns 98% aloe vera-gelé, den köper jag på hälsokosten för runt 120 kr.

    SvaraRadera