måndag 9 november 2009

En fråga om hudtyperna

Hej "kabuki"!!

Jag är en tjej på 26år som helt plötsligt, sen nåt år tillbaka, fått problem med acne - då främst pormaskar! Har sedan tonåren haft pormaskar på näsan och någon enstaka finne i ansiktet då och då som t.ex. vid mens. Men nu har jag fått problem med pormaskar (både svarta, vita och innebrännare) på kinder, och vid övergången mellan käke och hals... Mycket frustrerande är det! Vet att man INTE ska klämma, men jag kan helt enkelt inte låta bli...!!! Har testat massor med olika hudvårdsprodukter (både för normal, torr och fet) men aldrig kommit till rätta med problemet, vissa har t.o.m gjort det värre!!! Såg att du skrev att det ofta beror på mineraloljor, som täpper till porerna, men hur vet man om produkten innehåller det??

Om jag endast rengör min hy med vanligt vatten under ett par dagar, och inte smörjer den eller använder makeup, så upplever jag min hy som normal eftersom den varken stramar eller blir oljig (mer än kanske ytterst lite på näsan). Men när jag använder produkter så blir jag ofta glansig på kinderna och näsan!

Min panna och haka ser ok ut, små porer (alltså inte pormaskar), enstaka finne ibland, varken stram eller fet.... Mina läppar är torra...

Vad jag då undrar är vad du tror att jag har för hudtyp?? Av den infon jag kunnat hitta på nätet så verkar den vara normal eller möjligtvis torr??!!

Och vilken/vilka produkter råder du mig att använda (tipsa gärna om lite olika märken och produkter)?? Det behöver inte vara nån budgetvariant men får heller inte heller tillhöra bland de dyraste då jag är arbetslös för tillfället! Och produkterna får inte innehålla nån slags nöt/mandelolja då jag är allergisk!

Hoppas att du kan och vill hjälpa mig, det känns tungt just nu (hudvårdsdjungeln är stooor)!!!

Tack på förhand!

Kramar, Emelie - den förhoppningsfulla!Hej Emelie - den förhoppningsfulla!

Tack för ditt mail, det är lite svårt att råda eftersom jag inte sett din hud men jag ska försöka ge dig lite tips i alla fall.

Det finns fyra olika hudtyper och för att jag som hudterapeut ska bestämma vilken hudtyp kunden har tittar jag i lupplampan (en lampa med starkt ljus och förstoringsglas) och känner på huden med händerna, så jag har lite svårt att bestämt säga vilken hudtyp du tillhör, men generellt kan man säga så här:
- Torr hud har en låg talgproduktion och porerna är pyttesmå, huden känns ofta stramande.
- Normal hud har en alldeles lagom talgproduktion och små porer som sällan är tilltäppta.
- Fet hud har en hög talgproduktion och stora synliga porer som ofta blir tilltäppta med pormaskar och finnar som resultat.
- Blandhud är den fjärde hudtypen och är den allra vanligaste, då har man inslag av alla hudtyperna på samma gång. Många har ett lite fetare parti över panna, näsa och haka, den så kallade T-zonen, men det behöver inte vara just de områdena som är feta. Av din beskrivning låter det som om du tillhör blandhudtypen.

Sedan finns det några undergrupper till hudtyperna, dessa är känslig, mogen och yttorr. Dessa undergrupper kan finnas hos alla fyra hudtyper. Med yttorr menas att hudytan saknar fukt vilket ofta gör att huden blir fnasig och att det stramar. Faktiskt är det så att även den feta huden kan vara yttorr och fuktfattig och kännas stramande.

Det är inte bara fet hud och blandhud som får pormaskar och finnar, torr hud kan också få besvär av det trots att den har låg talgproduktion. Den torra hudtypens porer är nämligen så små att det lilla talg som produceras har svårt att ta sig igenom den trånga poröppningen vilket ofta resulterar i en sorts pormask som ligger som en knöl under huden. För att bli av med dessa behöver man gå till en hudterapeut som sticker ett litet hål i den med en lancett eller kanyl och försiktigt klämmer ut innehållet. Det är viktigt att man inte klämmer på dessa underliggande pormaskar själv eftersom de är nästintill omöjliga att få ut, det resulterar nästan alltid i att man klämmer sönder huden och får fula ärr. Att sticka hål själv ska man heller absolut inte göra, risken för att få infektioner är mycket stor.

När pormaskar och finnar kommer så där plötsligt kan det ofta bero på tilltäppande hudvårdsprodukter, makeup, hormonella omställningar (t.e.x. börjat eller slutat med p-piller) eller stress.

Sådana besvär som du har brukar må bra av hudvårdsprodukter med AHA-syra i, (läs gärna inlägget "AHA-syror vad är det egentligen?" som du hittar i arkivet under rubriken AHA). AHA-syrorna hjälper till att hålla porerna öppna så att det inte kan bildas några pormaskar. Det märke med AHA i som jag har mest erfarenhet av och som jag sett fina resultat av är MD Formulations. MD innehåller ingen nöt- eller mandelolja och inte heller någon mineralolja. Om produkterna innehåller mineralolja står det i innehållsdeklarationen som Mineralolja, Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, Vaselin Oil, E 905, Paraffin Oil eller som Liquid paraffin.

MDs produkter är kanske lite dyra, men bra och effektiva. För att vara ekonomisk men ändå få resultat skulle du kunna börja med en rengöring från MD och en bra fuktcreme t.ex. Hydra Floral från Decléor. Låter du rengöringen från MD sitta på ca. 10 min före avtvätt så fungerar den även som en peeling så det behöver du inte använda någon separat, smart va!

Mineral-makeup är inte tilltäppande och är att föredra vid problem med pormaskar.

Torra läppar är inte kul att ha så här i vintertid, i inlägget "Torra vinterläppar" gav jag lite tips, tyvärr innehåller "världens bästa läppsmörj" Decléors "Aromessence Baume Essentiell" hasselnötsolja så den ska ju du som är allergisk undvika. Ett annat bra läppsmörj på stift tycker jag är BiOlivs "Läppsalva Honung" i den gula hylsan (den gröna är värdelös) som finns i de flesta hälsokostaffärer, den innehåller bivax, honung, propolis och kamomillolja och kostar runt 30 kr och är således ett riktigt fynd! Här nedan ser du en bild på det.

Jag tycker du ska gå till en hudterapeut och få hjälp med att klämma ut dina pormaskar och få rekommenderat vilka produkter som passar just din hud. Här kan du se vilka salonger som använder MD, förhoppningsvis finns det någon i din stad du kan gå till, http://www.dermarome.se/cat/10.aspx

Hoppas att jag kunde vara till någon hjälp!

Lycka till!
Hälsningar från Emma, hudterapeut.

2 kommentarer: