måndag 31 augusti 2009

Aha-syror, vad är det egentligen?

AHA-syror och deras undergörande effekter är någonting man ofta hör talas om i hudvårdssammanhang, men vad är det egentligen och hur fungerar de?

AHA är förkortning av Alpha Hydroxy Acid och är ett samlingsnamn för olika fruktsyror som finns naturligt i till exempel citrusfrukter, äpplen, vindruvor, sur mjölk och i sockerrör. Den syran som finns i sockerrör kallas för glykolsyra och är den mest effektiva fruktsyran då den tränger djupt ner i huden snabbare och lättare än de andra tack vare att dess molekyler är mycket små. Nere i huden stimulerar syran nybildandet av kollagen och elastin som tillsammans svarar för hudens elasticitet, fasthet och fuktbalans. Detta gör att linjer och rynkor slätas ut. AHA-syran stimulerar hyaluronsyran i huden att expandera. Hyaluronsyra är ett ämne som finns naturligt i kroppen och som binder vatten, återfuktar huden och ger huden volym. När hyaluronsyran expanderar medför det att huden spänns ut lite och lagret av döda hudceller på hudytan faller av och en ny fräschare och slätare hud med mer lyster kommer fram istället. Allt detta gör att produkter med AHA-syror ger en "föryngrande" effekt.

För personer med acne brukar AHA-syrorna fungera bra då syran ser till att döda hudceller avlägsnas och faller av. Dessa har annars en benägenhet att täppa till poröppningarna så talget därinne inte kan komma ut. AHA-syran löser också upp proppar av talg och hudceller som korkat igen poröppningen och talgkanalen. Även den ökade fuktnivån i huden gör att acne-hy mår bättre.

I början när man använder produkter med AHA-syra kan huden bli lite sämre. Syrorna stimulerar nämligen huden att starta en egen utrensning med mer finnar och kvisslor som följd, detta brukar dock gå över efter några veckor.

Torr och livlös hud, acne, rynkor, trött och matt hud behandlas med fördel med AHA-syror. Eftersom AHA-syrorna har en peelande effekt blir huden tunnare och då också mer känslig för solen och det är lättare att man bränner sig och får solskador, därför är det viktigt att man inte solar och gärna använder hög solskyddsfaktor dagligen året runt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar