måndag 31 augusti 2009

Fakta om acne

Acne drabbar inte bara tonåringar utan förekommer i alla åldrar och har olika orsaker. De fyra huvudorsakerna till acne är för hög talgproduktion, tilltäppta porer, bakterier eller hormonell obalans. Stress, mediciner, fuktigt klimat och kosmetika kan också ge upphov till acne liksom täta kläder och användande av ryggsäck.

I huden finns talgkörtlar som producerar fett/talg för att smörja hudytan. Talgkörtelns övre del är som en trång kanal ner i huden. Kanalens yta är täckt med döda hudceller som normalt följer med talget ut. Hos en del fraktas inte de döda hudcellerna ut lika effektivt och de bildar då en propp i kanalen och talget fastnar och ansamlas i talgkörteln. Talget i den slutna talgkörteln reagerar med bakterier och irriterande fettsyror bildas och en inflammation uppstår.

Det finns många olika behandlingar för acne, man kan till exempel med hjälp av olika sorters syror, t.ex. AHA-syror, hålla porerna öppna och fria från döda hudceller. Produkter med mycket Aloe vera i är också bra eftersom Aloen är mycket läkande och har en antibakteriell effekt. Det finns också behandlingar med olika sorters ljus som t.ex. laser, IPL och Omnilux som går ner i huden och tar död på acnebakterierna. Har man riktigt svår acne kan det ibland vara aktuellt att äta någon medicin som t.ex. antibiotika eller Roaccutan.

Hos vuxna förväxlas acne ibland med Rosacea. Rosacea är en hudsjukdom som drabbar kärl och talgkörtlar med rodnad, knottror och bölder. Rosacea sitter ofta som ett fjärilsmönster över näsa och kindben, men kan också sitta i pannan och på hakan.

Bara för att man har acne behöver det inte betyda att man har fet hy och att man ska använda uttorkande preparat. Ibland får även personer med torr hy och låg talgproduktion acne för att poröppningarna är för små och trånga vilket medför att talget får svårt att komma ut. Använder man makeup är det viktigt att man inte använder produkter som är feta och tilltäppande. Mineral-makeup är att föredra och är faktiskt lite läkande och lugnande för huden.

Det är viktigt att inte pilla och peta i området där acnen sitter, risk finns då att man tillför mer bakterier eller att man pillar sönder huden och får bestående märken. Bäst är att gå till en hudterapeut som kan göra regelbundna portömningar och ge råd och rekommendationer om passande produkter och behandlingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar