tisdag 18 augusti 2009

Bästa benvaxet ever!


Bästa benvaxet jag någonsin testat är helt klart Body Shops Sugaring med enbart naturliga ingredienser - socker, vatten och sandelträolja. Sockret är dessutom både ekologiskt och rättvisemärkt. Vaxet tar bort varenda hårstrå och benen blir silkeslena efteråt. Finns nu även i praktisk roll on, 170 kr för 100 ml, den har jag dock inte provat, men det verkar ju smidigt i alla fall. Nedan ser du hur du gör med burkvaxet, 200 kr för 250 ml.


1. Börja med att tvätta benen ordentligt med tvål och vatten, peela gärna också för att få bort döda hudceller så blir slutresultatet ännu bättre.

2. Värm sedan vaxburken i vattenbad tills vaxet smält och blivit rinnigt, testa temperaturen på handleden så det inte är för varmt.

3. Bre ut vaxet tunt på benet i hårets växtriktning med hjälp av kanten på en spatel (vanlig tungspatel från Apoteket funkar utmärkt). Lägg på en tygremsa och stryk med handen hårt ett par gånger över. Tygremsor finns i lagom storlek på Body Shop, man kan också klippa till egna av ett lakan, remsorna tvättas i maskin i 60 grader och kan sedan användas igen.

4. Sträck och fixera huden ordentligt och riv snabbt av tygremsan i hårets motsatta växtriktning.

När du är färdig är det bara att ta bort eventuella vaxrester med kallt vatten. Smörj gärna in benen med lugnande aloevera-gelé efteråt. För bästa resultat bör håren vara minst en centimeter långa. Det är lite meckigt och kladdigt i början, men man lär sig snabbt, viktigast är att få vaxlagret riktigt tunt.

Efter att du vaxat är det viktigt att du inte solar på 24 timmar, annars finns risk för pigmentfläckar eftersom huden även fått sig en rejäl omgång. Med tanke på infektionsrisken bör du heller inte duscha eller bada eller smörja med bodylotion på 24 timmar.

För att undvika inåtväxande hårstrån är det bra om du peelar benen regelbundet så får du bort döda hudceller som annars gärna lägger sig som ett lock ovanför hårets utförsgång.


Du kan också koka eget vax, när du ska använda det gör du som beskrivet ovan. Här kommer två olika recept:

Honungsvax
5 msk honung
1 matsked citronsaft
Rör ihop i gryta på medelvärme i 20-30 min, häll sedan på glasburk som kan värmas i vattenbad.

Sockervax
2 dl socker
1 dl vatten
saft från en hel citron
Rör ihop i gryta på svag värme i 20-30 minuter, häll sedan på glasburk som kan värmas i vattenbad.

1 kommentar:

  1. Det här inlägget hade jag helt missat, vilken tur att man sitter och slösurfar lite ibland :) Visste inte alls att Bodyshop hade vax, undras om det fortfarande säljs. Hade varit kul och prova nåt som inte är rosa och kommer från Gertab.. ;)

    SvaraRadera