torsdag 16 september 2010

Hudvårdsskolan del 14: AHA- och BHA-syror

AHA- och BHA-syror används flitigt i hudvårdsprodukter i dag för att bekämpa rynkor och acne. AHA står för Alpha Hydroxy Acid och finns i flera varianter och utvinns ur olika frukter, sockerrör och mjölk. BHA står för Beta Hydroxy Acid och den finns det bara en sort av och det är salicylsyran, ett närbesläktat ämne till det verksamma ämnet i värktabletterna Aspirin, Albyl och Magnecyl.


AHA
De mest effektiva AHA-syrorna är glykolsyra och mjölksyra som tar sig djupt ner i huden tack vare att de har väldigt små molekyler som kan tränga sig emellan hudcellerna. Nere i huden stimulerar AHA-syran nybildandet av kollagen och elastin som tillsammans svarar för hudens elasticitet, fasthet och fuktbalans. Detta gör att linjer och rynkor slätas ut och blir mindre synliga. AHA-syran stimulerar även hyaluronsyran i huden att expandera. Hyaluronsyra är ett ämne som finns naturligt i kroppen och som binder vatten, återfuktar hudcellerna och ger huden volym. När hyaluronsyran expanderar medför det att huden spänns ut lite och lagret av döda hudceller på hudytan faller av och en ny fräschare och slätare hud med mer lyster kommer fram istället. Allt detta gör att produkter med AHA-syror ger en "föryngrande" effekt.

Produkter med AHA i passar bäst om du vill få en anti-rynkeffekt, har tjock och livlös hud, har torr hud, har solskadad hud, har mild acne, eller problem med pigmentfläckar.BHA
BHA fungerar främst som exfolierare, det vill säga att den hjälper huden att stöta av döda hudceller från hudytan genom att lösa upp ”limmet” mellan de döda hudcellerna så de lossnar från varandra och faller av så att en ny och fräsch hud kommer fram i stället. BHA är även fettlösligt och löser därför effektivt upp proppar av talg i porernas utförsgångar. Produkter med BHA i passar därför bättre än AHA om du har mycket fet och oljig hy med problem med pormaskar och finnar.

BHA är en väldigt effektiv syra som är verksam även i små mängder, det räcker med ett innehåll på 1 % - 2 % av BHA-syran i produkten för att få god effekt. Trots att BHA-syran är så kraftfull och effektiv är den faktiskt inte lika irriterande för huden som AHA-syran kan vara, detta beror på att BHA-syran består av salicylsyra som har antiinflammatoriska egenskaper.


Vänj huden vid syran och använd solskydd
När du börjar använda produkter med AHA eller BHA i pirrar det ofta i huden och det kan även sticka lite, detta går över efter ett tag, men för att huden inte ska få någon negativ reaktion på produkterna är det viktigt att smygstarta lite med syrorna. Är den aktuella syran i en rengöring kan du den första tiden späda ut den med lite vatten, då blir koncentrationen mindre och vattnet höjer dessutom PH-värdet och gör på så sätt syran mindre effektiv och mildare. En kräm med AHA eller BHA i kan du i början använda bara lite då och då så huden får vänja sig lite sakta vid syran. I början kan även huden bli lite sämre, syrorna kickar nämligen igång hudens utrensningssystem som på en gång vill göra sig av med slagg och orenheter.

Både AHA och BHA exfolierar huden kraftigt och gör det yttersta hudlagret tunnare och gör på så sätt huden känsligare för solen och dess skadliga strålar. Det är mycket viktigt att göra ett uppehåll med produkterna under sommaren, undvika att sola och att använda ett bra solskydd med skydd för både UVA- och UVB-strålar året runt för att slippa solskador.

Även den mest tåliga huden kan reagera negativt på syrorna och används de fel kan huden ta skada, därför ska du inte köpa produkter med syror i på Internet, handla av en kunnig hudterapeut i stället som kan förklara hur produkterna ska användas. Rätt använda kan syrorna ge fina resultat på åldrad hud, solskadad hud, fet- och acnebenägen hud.


Del 1-13 av Hudvårdsskolan kan du läsa här.

7 kommentarer:

 1. Acetylsalisylsyra är det i värktabletterna. Inte samma ämne men besläktat. Du kan inte använda magnesyl i ansiktet i exfolieringssyfte.

  SvaraRadera
 2. Jessica - Ja, jag kanske var lite otydlig där. Tack för påpekandet!

  SvaraRadera
 3. Jessica - Faktiskt kan man använda krossad magnecyl blandad med lite vatten i som exfoliering, men det är absolut inget jag rekommenderar. På flera andra beautybloggar och skönhetscommunities kan man läsa om denna peelingmask som verkar omåttligt populär, men som sagt det är verkligen inget jag rekommenderar.

  SvaraRadera
 4. Hej Tack för svar :) Ett gammalt knep mot t ex myggbett och andra småirritationer är att krossa magnesyl i lite vatten och smörja in. Men det är bara lugnande, anti-irriterande, dämpar svullnad osv.

  SvaraRadera
 5. Jessica - Åh, det låter som något för mig att prova efter grillkvällarna nästa sommar! Kli, kli! Tack för tipset!

  SvaraRadera