onsdag 15 september 2010

En fråga från Halima

Hejsan Emma!

Jag läser din blogg och imponeras över att du verkar vara himla kunnig inom ditt område och ger kloka råd. Jag behöver hjälp och skulle vara jätteglad om du har möjlighet att svara på detta. För några år sedan fick jag en torr fläck på kinden och gick till hudläkare. Hon konstaterade att det var keratosis pilaris och gav inga tips på vad man skulle göra åt det. Sa bara att det blir bättre med sol och bad. Det blev det inte. För ett halvår sedan gick jag åter till en annan hudläkare eftersom det här torra har spridit sig till HELA ansiktet! Hon avfärdade också det och sa att det nog bara är min "vuxenhy", eftersom problemen började när jag var 25 och nu är jag 32.

Det kan inte vara möjligt att det inte ska finnas något att göra åt saken. Jag är torr och alldeles sträv i hela ansiktet. När man rör huden i ansiktet så känns det ungefär som på en man med skäggstubb. Alldeles vasst. Om jag peelar huden med någon peeling som är supereffektiv så är huden len i en dag. Sedan blir den sträv igen.

Jag undrar nu om du har något förslag på vad jag kan göra och om det finns någon produkt jag kan använda för det här. Det är ett plågsamt problem och eftersom huden är så stel och osmidig så ser jag att jag har börjat få linjer och rynkor och det är alldeles för tidigt för det ännu.

Innerligt tacksam för svar!

MVH Halima

.......................................................................

Hej Halima!

Tack för ditt mail. På din beskrivning låter det som om du har en hög cellomsättning i huden och att dina hudceller är lite torrare än normalt. Överhuden/epidermis är hudens yttersta skikt och är i sin tur uppdelad i fem skikt (se bilden nedan). Hudcellerna bildas i det djupaste lagret och vandrar sedan uppåt mot hudytan. Hudcellerna innehåller ett ämne som heter keratin som är ett hårt hornämne som även finns i hår och naglar. På sin väg uppåt omvandlas keratinet i hudcellen och blirr torrare och hårdare. Det allra yttersta skiktet av epidermis kallas stratum corneum och består av flera lager av döda, torra och hårda hudceller som sedan faller av.

Det låter lite som om dina hudceller har mycket keratin i sig, att hudcellernas vandring går ganska fort och att avstötningen av dem kanske inte fungerar som den ska. Anledningen till att läkaren ordinerade solning är för att avstötningen av de döda hudcellerna går fortare och lättare när man solar, själv skulle jag i stället rekommendera produkter med AHA-syra i. Till sådana problem som du har tycker jag att produkter med AHA-syra i brukar vara bra, AHA-syran ökar fukten i huden och hjälper till att stöta av de torra döda hudcellerna. Du kan läsa mer om AHA-syror i ett gammalt inlägg här. Att äta ett tillskott av essentiella fettsyror som omega 3 är också bra, fettsyrorna gör hudcellerna mjukare och gör så att de lättare kan behålla fukt.

Detta är mina små teorier jag har utifrån vad du berättat men jag tycker att du ska gå till en hudterapeut som får ta en ordentlig titt på din hud, känna på den och ge dig produktrekommendationer som passar dig.


Stort lycka till, hoppas att du får ordning på huden!


4 kommentarer:

 1. Hei, om du har keratosis pilaris vet jeg om en hudlege i Oslo som har en ceramid-og-aha-basert krem på resept som skal gi gode resultater på den tilstanden.
  http://www.drbondevik.no/
  Han har også gode resultater på eksembehandling, og er den eneste i Oslo som jobber ortomolekylært (behandling både innenfra og utenfra, ikke bare symptombehandling)
  Lykke til :)

  SvaraRadera
 2. Hejsan Emma
  tack så hemskt mycket för ditt grundliga och utförliga svar. Jag ska absolut testa produkterna du tipsar om.
  Ha en härlig helg. MVH Halima

  SvaraRadera
 3. Halima - Lycka till, hoppas att det ordnar sig. Önskar dig en trevlig helg med!

  SvaraRadera