onsdag 13 januari 2010

Hudvårdsskolan del 2 - Epidermis/överhuden

Del 2 i Kabukis hudvårdsskola handlar om epidermis/överhuden.

Epidermis
Epidermis/överhuden är det yttersta av hudens tre lager och är ca 0,05 till 0,5 mm tjockt. Epidermis består av flera lager platta celler som sitter fast i varandra med en slags limsubstans. Epidermis saknar blodkärl men cellerna får näring och syre från den vävnadsvätska som sipprar upp från dermis/läderhuden (dermis är det hudlager som ligger under epidermis).

Epidermis är i sin tur uppdelad i fem stycken tunna lager. Det nedersta lagret som gränsar mot dermis/läderhuden kallas för tillväxtlagret och det är där hudcellerna bildas. Hudcellerna skjuts sedan succesivt genom de andra lagren mot hudytan för att så småningom dö och stötas av i samma takt som det bildas nya. Det tar cirka 28 dagar från det att cellen bildats i tillväxtlagret till dess att den stöts av från hudytan. Under cellens vandring genom de olika lagren upp till hudytan genomgår den en förändringsprocess där den gradvis fylls med hornämnet keratin. Keratin är ett svavelhaltigt protein som är svårlösligt och mycket motståndskraftigt mot yttre påverkan. (Hår och naglar består också av keratin). Det översta lagret av epidermis kallas för hornlagret och består av 25-30 lager av platta förhornade celler fyllda med keratin. Hornlagret utgör den hud vi kan känna och är 0,015 mm tjockt. Hornlagret kan dock bli tjockare om ett område utsätts för nötning, som till exempel vid hårt arbete då man kan få valkar i händerna. För att hornlagret ska hållas intakt och fungera som skydd behöver det ha en fukthalt på 15%. Vid låg luftfuktighet förlorar hornlagret fukt och huden blir torr och narig och kan spricka.

I de undre lagren i epidermis finns pigmentceller som innehåller ett färgämne/pigment som kallas melanin. Melaninet skyddar cellerna från solens skadliga uv-strålning genom att det ligger som ett parasoll över cellkärnorna och absorberar den farliga uv-strålningen. Melanin-
produktionen ökar vid solbestrålning vilket kan ses som solbränna. Tyvärr är det inte alltid att mängden melanin räcker till för att skydda de ömtåliga cellkärnorna vilket gör att överdrivet solande kan leda till solskador, till exempel olika former av hudcancer. Hos mörkhyade personer är pigmentcellerna mer aktiva och bildar mer melanin än hos ljushyade.

Syraskyddsmanteln
Ovanpå epidermis finns ett osynligt skikt som kallas för syraskyddsmanteln. Syraskyddsmanteln skyddar hudytan och består av talg, svett och vänliga mikroorganismer. Vid för flitigt tvättande och vid användning av tvål tvättas syraskyddsmanteln bort och huden blir torr och känslig. Det är därför viktigt att inte använda vanlig tvål i ansiktet utan en särskild rengöring anpassad till ansiktet som är mild och har rätt ph-värde (ca. 4-5).


Nästa del av hudvårdsskolan handlar om hudens två andra lager - dermis/läderhuden och subcutis/underhuden.

3 kommentarer:

 1. Tack, tack! Jag sparar ner din skola bland mina andra noteringar och dokument. Bra att ha till tentan i vår :)
  Kram Malin

  SvaraRadera
 2. Dessa inlägg är väldigt imponerande; både i kunskap och i ork! :D

  SvaraRadera
 3. Malin - Gör så, det är alltid bra att ha information från flera håll när det är tenta-dags! :)

  Maria - Roligt att höra! Tack, tack!

  Kram på er!

  SvaraRadera