Första delen av Kabukis hudvårdsskola handlar om hudens olika uppgifter och funktioner.
Huden är kroppens största organ med en yta på nästan två kvadratmeter och väger cirka 4 kg. Hudens tjocklek varierar på olika ställen på kroppen beroende på behovet av skydd mot slitage. Som tjockast är huden under fotsulorna och som tunnast på ögonlocken där den endast är 1 mm tjock. Hudens färg bestäms av tjockleken, cirkulationen, fetthalten, mängden karoten och av mängden pigmentceller och av hur aktiva de är. Huden är elastisk och täcks av ett mönster som utgörs av åsar och vallar i dermis/läderhuden (hudens mittersta skikt). Mönstret är särskilt tydligt på fingertopparna (fingeravtrycken). Kvinnans hud är tunnare och känsligare än mannens och påverkas lättare av hormonförändringar.
Huden är uppdelad i tre skikt. Underst ligger subcutis/underhuden som består av bindväv och fettceller. I mitten ligger dermis/läderhuden som till stor del består av elastiska och proteinrika fibertrådar. Överst ligger epidermis/överhuden som utgör den huden vi kan känna. (Läs mer om hudens lager i nästa del av hudvårdsskolan).
Huden har ett surt ph-värde som ligger mellan 3 och 6 och varierar från kroppsdel till kroppsdel. Trots hudens sura ph-värde finns det rikligt med bakterier på hudytan och i körtlarnas utförsgångar, vid tvättning minskar antalet endast ett par minuter sedan växer de till igen. Mikroorganismer som anpassat sig till den sura miljön hjälper dock till att hålla dåliga bakterier och svamp borta. För mycket tvättande leder till att de goda bakterierna försvinner och att de dåliga får fäste.
Huden har flera olika funktioner och uppgifter:
Skyddsorgan – Huden har en inre och en yttre skyddsfunktion. Det inre skyddet avser skydd mot förlust av salter, vatten och värme. Det yttre skyddet innebär ett skydd mot uv-ljus, mikroorganismer, mekanisk nötning, kemisk påverkan och skydd mot värme och kyla.
Sinnesorgan – I huden finns olika sorters känselreceptorer som känner av beröring, tryck, smärta, värme och kyla.
Regleringsorgan – Huden hjälper till att reglera kroppens inre miljö. Kroppens temperatur regleras med hjälp av att blodkärlen i huden vidgas eller stängs och med hjälp av svettning. Vid svettning regleras även kroppens inre balans av vatten, salter och mineraler.
Utsöndringsorgan – I huden finns flera olika sorters körtlar med olika uppgifter. Svettkörtlarna producerar svett för att reglera kroppstemperaturen och utsöndra avfall. Doftkörtlarna i armhålorna och genitalierna utsöndrar ett doftande signalämne. Talgkörtlarna utsöndrar talg som smörjer huden och gör den smidig och motståndskraftig. Bröstkörtlarna producerar mjölk till det nyfödda barnet.
Nästa del av hudvårdsskolan kommer att handla om hudens tre lager epidermis, dermis och subcutis.
söndag 10 januari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det hör känner jag igen från första lektionen i höstas! Dermatologi-boken :)
SvaraRaderaHudvårdsskolan var ett jättebra initiativ, så lärorikt :)
SvaraRaderaJättebra inlägg, det är mycket man inte känner till om man inte har utbildning. :)
SvaraRaderaVerkligen ett bra inlägg. Många använder ju hudvårdsprodukter utan att riktigt veta varför så den här kursen är ju toppen eftersom alla får lära sig mer om huden på ett snabbt och enkelt sätt.
SvaraRaderaRoligt att ni gillar det!
SvaraRaderaMalin - kan tänka mig att du kände igen det, jag tog en titt i mina böcker och pärmar från skolan.
Kram på er sötisar!
Du är en av finalisterna i min tävling, sätt igång och ragga röster nu och lycka till i tävlingen!:) Kram
SvaraRaderaJättebra tycker jag som aldrig fått lära mig om sånt här.
SvaraRaderaTack!
Sara
Maya - Hurra vad roligt!
SvaraRaderaSara - Jätteroligt att du gillar det!
Kram på er sötnosar!
superbra inlägg, det är intressant att veta mer på djupet vad huden gör.
SvaraRaderaBra skrivet ^__^ lätt att förstå
Nicole
p.s du är även på min länklista nu med, mycket man måste lära sig med blogg hahaha
va roligt med hudvårdsskola =)
SvaraRaderaNicole - vad glad jag blir!
SvaraRaderaLinda - kul att du gillar det!
Kram på er sötisar!