tisdag 26 januari 2010

Hudvårdsskolan del 4 - Hudens åldrande

Del 4 i Kabukis hudvårdsskola handlar om hudens åldrande, läs gärna del 1-3 innan så är det lättare att hänga med.

Hudens åldrande kan delas in i två delar – det inre åldrandet som är genetiskt och hormonellt betingat och det yttre åldrandet som beror på yttre faktorer.

Hudens åldrande inifrån
Det inre åldrandet är en naturlig process och har ett långsamt förlopp. Vid klimakteriet sjunker östrogenhalterna i kroppen vilket bland annat leder till försämrad cirkulation. När cirkulationen försämras blir celldelningen i huden långsammare vilket innebär att färre hudceller nybildas och de celler som bildats blir mycket mindre än tidigare, detta gör att dermis, hudens mellersta skikt blir mycket tunnare.

När man blir äldre minskar produktionen av smörjande talg och av fuktbindande hyaluronsyra i huden vilket gör att huden blir torr och stram. Bruna åldersfläckar uppstår då pigmentcellerna med åldern börjar producera sitt skyddande pigment i ojämn takt och sprida det fläckvis i huden.

Hudens inre åldrande kan bromsas med hjälp av en kost som är rik på antioxidanter och med östrogentillskott vid klimakteriet.

Hudens åldrande utifrån
90% av hudens åldrande beror på yttre faktorer, då främst på uv-strålning. Se bara skillnaden på ovansidan av händerna som utsatts för mycket sol och de partier av din hud som till exempel rumpan och insidan av armarna som inte utsatts för så mycket solljus. Det yttre åldrandet har egentligen ingenting med ålder att göra utan beror på matvanor, rökning, alkoholintag, torrt inomhusklimat, kemisk påverkan, miljö- och luftföroreningar och framför allt då hur mycket man vistats i solen.

Solens uv-strålning delas in i tre grupper – UVA, UVB och UVC. UVA-strålningen utgör den största delen av strålningen från solen och solarier och finns omkring oss i lika stor mängd oberoende av vilken tid på året det är, hur högt solen står på himlen eller om det är soligt ute eller inte. UVA-strålarna går djupt ner i huden, ända ner till dermis där de bryter ner bindvävens stabila struktur vilket gör att dermis blir tunnare. När dermis blir tunnare blir huden mer genomskinlig och hudens blodkärl framträder då mycket tydligare, detta syns framför allt på händerna hos äldre. UVA-strålningen bryter även ner kollagenet och elastinet i dermis vilket leder till att huden blir rynkig.UVB-strålarna är farligare men går inte lika djupt ner i huden som UVA-strålarna. UVB-strålarna tränger ner en bit i epidermis som är hudens översta lager, där försvarar huden sig med att bilda pigmentet melanin som absorberar den farliga strålningen. UVB-strålningen stimulerar celldelningen i epidermis och fler hudceller bildas vilket gör att hudens översta skikt blir tjockt, matt, grått och läderaktigt.UVC-strålningen är den farligaste strålningen, men som tur är når inte dessa strålar jordytan utan absorberas av atmosfären. Dock består strålningen från gamla kvartslampor till stor del av den mycket farliga UVC-strålningen så de ska man verkligen passa sig för.

Rökning skadar huden på så sätt att kollagenproduktionen minskar och gör huden grå, matt och livlös. Rökare får även rynkor runt munnen på grund av allt sugande på cigaretten.

Så här håller du huden ung och fräsch
- Eftersom solens strålar finns runt omkring oss hela tiden ska man använda solskyddsfaktor 30 varje dag året runt om man vill slippa slapp hy och rynkor.
- Ät mycket frukt och bär som är rika på antioxidanter.
- Sola inte.
- Använd en hudkräm eller serum som innehåller antioxidanter.
- Rök inte.
- Peela 1-2 gånger i veckan så gör hudkrämerna mer nytta.
- Drick måttliga mängder alkohol. Alkoholen torkar ut och hindrar huden att ta upp viktiga näringsämnen och antioxidanter.
- Ät tillskott av C- och E-vitamin och essentiella fettsyror.
- Drick mycket vatten, grönt och vitt te.
- Stressa inte.
- Skratta och var glad!


Nästa del av Hudvårdsskolan kommer att handla om hur stress påverkar hyn.

6 kommentarer:

 1. Just nu sitter jag och redigerar och gör layout till ett grupparbete om anomalier.. det ska vara inne på torsdag! =)
  Allt annat lockar mer, bloggen, facebook, katterna.. ja, you name it! ;)

  SvaraRadera
 2. Malin - Kan tänka mig att du drömmer om naevus, fibrom, effilider och diverse olika knottror! :) Lycka till med arbetet!

  SvaraRadera
 3. Tack för tipsen! Måste snart sammanställa alla fina tips i ett inlägg :)

  Jag länkar till din hudvårdsskola - tycker den var bra.

  SvaraRadera
 4. Malin - Tack gulle vad glad jag blev! Roligt att du gillar den!

  Kram på dig!

  SvaraRadera
 5. Bra hudskola!
  Tack så hjärtligt för ditt mail till mig, det värmde kram Gabriela

  SvaraRadera
 6. Vad roligt att du gillar den! En stor kram med styrka och ork till dig!

  SvaraRadera