söndag 17 januari 2010

Huvårdsskolan del 3 - Dermis och subcutis

Förra delen i Hudvårdsskolan handlade om hudens översta lager epidermis, denna del handlar om hudens två andra lager - dermis och subcutis.

Dermis/läderhuden

Mittenlagret i huden kallas för dermis/läderhuden och är 0,5-3 mm tjock, tjockast är det på ryggen. Dermis består av bindväv som innehåller starka och elastiska proteinfibrer av kollagen och elastin. Med åldern minskar produktionen av kollagen och elastin vilket gör att huden blir slapp och rynkig. Solens skadliga uv-strålar förstör kollagenets och elastinets elastiska fibrer vilket gör att huden åldras snabbare om man solat mycket.

I läderhuden finns det gott om blodkärl som förser cellerna med näring och syre och som forslar bort avfall. Blodkärlen i läderhuden spelar stor roll i regleringen av kroppstemperaturen, när man är varm vidgas nämligen kärlen och mer blod cirkulerar ut i huden. Ute i hudens ytliga blodkärl ”dunstar” värmen och blodet kyls ner. När man fryser drar blodkärlen i stället ihop sig vilket gör att mindre värme kan lämna kroppen. Dermis cirka 4 miljoner svettkörtlar hjälper också till i temperaturregleringen. När svetten som mynnat ut på hudytan dunstar avleds värme från kroppen.

Hudens talgkörtlar ligger som trattformade fördjupningar genom epidermis ner till dermis. Talget som produceras i talgkörteln smörjer huden och gör den vattenavvisande och motsåndskraftig. Vid puberteten växer talgkörtlarna till sig och ökar sin talgproduktion vilket kan orsaka acne. Tillväxten av talgkörtlarna stimuleras av manligt könshormon vilket gör att acne är mer utbrett hos män.

I dermis finns även doftkörtlar, lymfkärl, nerver som reagerar på smärta och känselreceptorer som reagerar på värme, kyla och beröring.
Subcutis/hypodemis/underhuden
Dermis övergår utan någon tydlig gräns till hudens understa lager – subcutis. Subcutis består av bindväv och fettceller. Det är här kroppen har sin vatten-, fett- och energireserv. Fettlagret är även värme-
isolerande, stötdämpande och skyddande för underliggande muskler och skelett.
Subcutis är 2-10 mm tjockt hos en mager person och upp till 10 cm tjockt hos en överviktig.Nästa del i Hudvårdsskolan handlar om hudens åldrande och hur man håller huden ung och fräsch.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar