söndag 21 februari 2010

En fråga från Lan

Hej Emma,

hittade din blogg via pret-ty och följer den dagligen sedan dess. Undrar om du vet om det finns någon handkräm på marknaden som bleker ärr. Vi har nämligen införskaffat oss en liten hundvalp och en av hans sätt att leka med oss är att bita oss på händer och handled. Så jag har en del bitmärken och rivsår och vill så gärna bli med av med dessa innan sommaren då vårt bröllop stundar. Jag har en rätt så mörk hudton, olivfärgad, vilket har gjort att mina ärr blir så mycket mörkare och det tar väldigt långt tid innan de försvinner helt. Vore tacksam om du kunde ge mig lite tips.

Med vänlig hälsning

Lan


Svar:
Hej Lan!

Vad mysigt med en liten hundvalp! Själv har jag två katter så jag känner verkligen igen mig i att händerna far illa när det leks och busas! Det finns lite olika handkrämer med blekande effekt, de innehåller oftast lakritsrot eller c-vitamin som blekande ingredienser. Se upp för att handla blekande krämer från utlandet, de kan innehålla kvicksilver eller hydrokinon som är starkt irriterande och cancerframkallande och är på grund av det förbjudet i Sverige.

Ole Henriksens handkräm Hands Forward är blekande, för större effekt kan du använda Oles blekande ansiktsserum Enlighten Me under handkrämen till natten. Finns bland annat på Eleven för 400 kr respektive 675 kr.

Cicamed har en kräm som är speciellt framtagen för ärr som heter Cicatrix som ska vara väldigt bra. Cicatrix finns också hos Eleven och kostar 349 kr.

Priori har en kräm som heter Even Tones som är en ansiktskräm men kan självklart också användas på händerna. Even Tones går att köpa hos en del hudsalonger för 990 kr.


Det kan ta lång tid innan det syns någon effekt av krämerna och om du har bråttom att få fina händer till vigseln kan en kemisk peeling vara ett alternativ. Om inte huden och ärren är alltför mörka kan man effektivt behandla ärren med IPL, en slags laser. Tänk på att smörja in händerna varje dag med solskydd, även om det är mulet, för att undvika att ärren förvärras av solljuset.

Lycka till, hoppas att du hinner få fina händer till vigseln!

Hälsningar från Emma, hudterapeut

4 kommentarer:

 1. Cicatrix är jättebra tycker jag. Har testat den och tycker att den funkar bra och har även hört många andra som gillar den. Definitivt något som är värt att köpa.

  SvaraRadera
 2. Det här var intressant, har precis opererat handen med ett fint litet ärr som följd. Tack än en gång Emma för dina kunskaper, ska verkligen kolla upp det här.

  SvaraRadera
 3. Tezz - Har också hört många som är nöjda, alltid roligt när något verkligen fungerar!

  Queen Eco - Kabuki till eder tjänst!

  Kram på er!

  SvaraRadera
 4. svar: tackar och bockar! det värmer att höra:)

  SvaraRadera