fredag 19 februari 2010

Kabukis favoriter - rengöring för känslig hy

Jag har extremt känslig och reaktiv hy, bara jag stryker lätt över halsen blir huden illröd och jag reagerar ofta på hudvårdsprodukter med irritationer som klåda och röda svidande knottror. I min jakt efter bra och skön hudvård som min hy tolererar har jag testat en hel del och köpt en del bottennapp och en del riktiga höjdare. Här kommer mina favoriter bland rengöringar för känslig hy.

1. Dr. Brandts Lineless Foaming Cleanser
En löddrande rengöringsgelé som är min absoluta favorit med lugnade och läkande A- och E-vitamin och grönt te. Löddrande rengöringar brukar vara uttorkande, men den här tycker jag inte är det. Rengöringen är väldigt dryg och koncentrerad och en halv ärtas storlek räcker gott och väl till ansiktet och halsen. Löddra upp rengöringen i händerna och massera in på torr hud, tillsätt sedan lite vatten och massera lite till, skölj sedan av med vatten. Huden blir fantastiskt len och skön efter tvätten och känslan sitter kvar länge. Lineless Foaming Cleanser är dyr som attan, 440 kr för endast 105 ml, men den är väldigt, väldigt dryg och räcker i en halv evighet och är som sagt otroligt skön.


2. Decléors Eau Démaquillante
En mycket mild rengöring som är lite som en vattnig gelé i konsistensen. Den fungerar också som ögonmakeup-remover, fast man får i sanningens namn jobba en hel del för att få bort mascaran med den. Rengöringen behöver inte sköljas av utan masseras in och avlägsnas med fuktad och urkramad bomullsrondell, detta är bra då vissa som är känsliga har svårt att ha vatten i ansiktet. Rengöringen är även återfuktande och lämnar inga kladdiga rester och man behöver därför inte något efterföljande ansiktsvatten. Rengöringen innehåller lugnande ingredienser som neroli, lavendel, kamomill och ros. Doften är fräsch men mild och behaglig. Huden känns ren och fräsch efteråt och som sagt ingen klibbig hinna lämnas kvar. Eau Démaquillante kostar 270 kr för 250 ml.


3. Rosenseriens Rengöring
Rosenseriens Rengöring är en rengöring i en lite tjockare lotion-form i en smäckig pumpflaska. Rengöringen är baserad på Aloe Vera-gelé som är läkande och lugnande för huden. Andra ingredienser är rosenolja, grönt te, solrosolja, kamomill och johannesört. Rengöringen doftar gott och är mjuk och skön och kan även användas runt ögonen. Massera in på torr hud, tillsätt lite vatten och massera en stund, skölj sedan av med vatten. Är man väldigt känslig och inte kan ha vatten i ansiktet kan man avlägsna rengöringen med en fuktad bomullsrondell. Rengöringen lämnar dock en lite klibbig hinna efter sig, men den försvinner när man baddar på ansiktsvattnet. Rengöringen från Rosenserien är verkligen en bra och prisvärd produkt som kostar 176 kr för 200 ml.

4. MD Formulations Facial Cleanser Sensitive Skin
En löddrande rengöring med AHA-syra i men som ändå är mild. Innehåller allantoin och kamomill som lugnar huden. Massera in på torr hud, tillsätt sedan lite vatten och massera lite till, skölj sedan av med vatten. Är man nybörjare på AHA-produkter kan man späda rengöringen med lite vatten de första veckorna, då blir den mildare och huden får en chans att sakta vänja sig vid AHA-syran. En gång i veckan kan man låta rengöringen sitta kvar i 10 minuter innan den tvättas av, då får AHA-syrorna jobba lite längre och rengöringen fungerar då även som en peeling. AHA-syror gör huden mer känslig för solen så därför ska produkter med AHA i inte användas på sommaren och man ska alltid använda hög solskyddsfaktor, även på vintern. Facial Cleanser Sensitive Skin kostar 385 kr för 250 ml. Läs gärna mer om AHA-syror här.


5. ACOs Rengöringslotion, oparfymerad
Ibland när jag är stressad eller sjuk sparkar min hud totalt bakut. Den blir torr, irriterad, rödknottrig, svidig och kliig. Då är denna rengöringen bra att ta till, den är baserad på mineralolja och har inga aktiva ingredienser som stimulerar huden. Den rengör rätt och slätt, så mycket mer gör den inte. Tillsammans med ACOs oparfymerade ansiktsvatten och oparfymerade ansiktskräm är detta ett litet S.O.S-paket för skadad hud, huden tillförs inget mer än fukt och krämen lägger sig som en skyddande hinna över huden som får lov att läka i lugn och ro. Efter ett tag känns huden dock rätt glåmig och trist och när alla irritationer läkt ut byter jag tillbaka till min ordinarie rengöring och hudvård som piggar upp huden igen. 47 kr för 200 ml. Du kan läsa mer om mineraloljor här.

Tänk på att det alltid är bäst att tvätta huden två gånger efter varandra, första gången avlägsnas ytlig smuts, damm och eventuell makeup. Vid andra tvättningen rengörs själva huden. Du som också har känslig hy, vilka är dina rengöringsfavoriter? Lämna gärna en kommentar!

2 kommentarer:

  1. Just nu använder jag Lakshmi - ayurvediska produkter. Fick dem när jag gick min utbildning. Jättebra!
    Har du använt fler produkter i Rosenserien? Funderar på att köpa hem ett startpaket...

    SvaraRadera
  2. Becca - Jag har inte provat något från Lakshmi men de verkar himla bra. Jag har använt en hel del från Rosenserien och är jättenöjd, kan varmt rekommendera ett startpaket.
    /Emma

    SvaraRadera