tisdag 9 februari 2010

Hudvårdsskolan del 5 - Så påverkas huden av stress

Del 5 av Kabukis hudvårdsskola handlar om hur stress påverkar huden. Del 1-4 av hudvårdsskolan kan du läsa här.


En viss dos av stress är nödvändigt för att vi ska må bra. Låga doser av stress förbättrar vår motivation, kreativitet och ger oss utmaningar. För mycket stress kan dock leda till hälsoproblem och problem med huden.

Vid stress frigörs vissa hormoner i kroppen för att öka vår prestation, något som var livsnödvändigt när människan levde i grottor och träffade på farliga djur. Stresshormonerna förberedde oss och gav oss extra krafter att kämpa mot faran eller fly snabbare från den. Nuförtiden är det andra ”faror” och hot som sätter igång alarmsystemet, men kroppens reaktion är densamma som för tusentals år sedan. Stress-
hormonerna adrenalin, noradrenalin och cortisol gör att pulsen och andningen blir snabbare och att blodkärlen drar sig samman. När den omedelbara stressen gått över går kroppen tillbaka till sitt normal-
tillstånd igen, men om kroppen ständigt utsätts för stress utan att få varva ner mellan gångerna och återhämta sig kan det påverka hälsan negativt. Välkända stressrelaterade symptom är huvudvärk, magont, trötthet, sömnsvårigheter, förkylningar och högt blodtryck. Även huden påverkas negativt vid långvarig stress.

Huden påverkas av långvarig stress på så sätt att när blodkärlen dras samman får huden sämre blodcirkulation och cellförnyelsen blir långsammare. Hudcellerna får näring och syre via blodet och när blod-
cirkulationen blir sämre får de för lite av dessa viktiga ämnen. Detta gör att huden blir torr, fnasig, känslig, ömtålig och ser grå och livlös ut. Vid stress spänns musklerna i hårbottnen och i ansiktet vilket resulterar i spänningsrynkor i pannan, runt ögonen och runt munnen. Den ökade känsligheten i huden som stressen medför gör att olika typer av utslag, eksem och psoriasis förvärras. Vid stress utsöndras även det manliga könshormonet testosteron i kroppen (även hos kvinnor), hudens talg-
körtlar är känsliga för förändringar i testosteronhalten vilket kan resultera i finnar. Enligt den kinesiska läkekonsten sätter sig ofta stressrelaterade finnar längs käklinjen. Vid stress försvagas hudens immunförsvar vilket gör den mer känslig för infektioner och svamp-
angrepp.Stresshantering för huden
Att lära sig hantera stress är viktig inte bara för hudens skull utan för hela kroppens välbefinnande. Här kommer några punkter som är särskilt bra för stressad hud.

- Avslappningsövningar är sköna och rogivande och får spända muskler i kropp, ansikte och hårbotten att slappna av.

- Massage av kropp, ansikte och hårbotten frigör endorfiner som är kroppens ”må-bra-hormon” och ger skön avslappning. På hälsokosten finns sköna ”hårbottenmassörer” att köpa (se bild nedan).

- Motion eliminerar stresshormonerna och frigör också endorfiner. Motion ökar dessutom blodcirkulationen vilket är bra för en stressad hud.

- Med hjälp av rätt kost kan man motverka de negativa effekterna av stress. Ät mycket av färgglada grönsaker, frukter och bär som är rika på antioxidanter. Fet fisk och oljor som är rika på omega 3 mår huden också bra av. B-vitamin är en viktig vitamin för hudens hälsa och vid stress förbrukar kroppen mycket B-vitamin så det är bra att äta groddar, bönor, öljäst, nötter, råris, fullkorn, ägg, mjölk och mörkgröna grönsaker som alla är rika på B-vitamin.

- Använd milda hudvårdsprodukter för känslig hy, gärna med mycket antioxidanter i. Passa på att ge ansiktet en skön massage vid rengöringen. Lägg en fuktmask två gånger i veckan och var försiktig med peeling så du inte irriterar huden ännu mera.Nästa del av hudvårdsskolan kommer att handla mer om kost och vitaminer som huden gillar.


13 kommentarer:

 1. sv; Den skuggan? Jag har inte skrivit ut vad den heter :) Och jag använder fyra olika så :P

  SvaraRadera
 2. Vad roligt! Gör du så=) Ska även lägga in en till plånbok som också är lika fin :)

  SvaraRadera
 3. Tack! Jag är ständigt stressad och fick jättebra tips nu. Dags att börja träna igen. :)

  SvaraRadera
 4. Tack :) Jag måste säga att jag är rätt nöjd själv :)

  Vilken intressant blogg du har, läggs till i favoritlistan direkt ;)

  SvaraRadera
 5. Sv: Visst är det så himla mysigt? Dot älskar alla slags kartonger eller väskor, antingen eller. Han är så sjukt charmig och egen <3 Kul att dina kissar är likadana :) De är så himla speciella.

  SvaraRadera
 6. Läser psykologi just nu och är inne en hel del på stress, man tänker verkligen inte på hur mycket det påverkar. Bra läsning! Älskar hudvårdsskolan.

  SvaraRadera
 7. Håller med Heartcore, älskar hudvårdskolan!
  mycket bra skrivet och bra tips ^_^
  /Nicole

  SvaraRadera
 8. Linda-Pauline - Syftade på den bruna i globen :)

  Malin - Varsågod! :)

  Karolina - Ska genast kolla den med!

  Tina - Roligt att höra att du fick lite tips, ta ett djuuuupt aaaandetaaaaaag och slaaaappna aaaaaav...

  Emelie - Åh, tackar! Vad roligt!

  Emilie - Katter är bäst!

  Heartcore - Nej det är helt galet hur precis hela kroppen påverkas. Jätteroligt att höra att du gillar hudvårdsskolan.

  Doolally - Åh, vad roligt att höra!

  Tack för alla kommentarer! Kram på er sötisar!

  SvaraRadera
 9. Usch, jag känner igen mig alltför väl! Tack för intressant läsning och bra tips!

  SvaraRadera
 10. Känner verkligen igen mig. Du kan inte tipsa om några produkter specifikt för stressad hy? Jag blir jättefnasig och lättirriterad när jag är stressad plus att det ploppar upp massa pormaskar och även en del finnar, så jag behöver någon som är aktivt men lugnade och balanserande.

  SvaraRadera
 11. Hej (:
  Jag hittade precis din blogg och läste det här, och det var verkligen det jag behöver just nu. Jag känner mig stressad 24/7 och har det väldigt stressigt på jobbet och jag har märkt att min hy är så förändrat. Sjukt bra inlägg :D Nu ska jag läsa resten av din hudvårdsskola :) Tack!

  SvaraRadera
 12. Kerstin - Roligt att höra att du gillar det!

  Sandra - Torr, fnasig, irriterad plus finnar låter som ett fall för Decléors Aromessence Neroli - ett serum att använda under dagcremen och till natten nattcremen Baume Essentiell. De lugnar, läker och ger fukt. Tror att de kan hjälpa dig. Lycka till!

  Vanessa - Roligt att kunna hjälpa!

  Kram på er och ta det lugnt och slappna av nu i helgen! :)

  SvaraRadera