onsdag 10 februari 2010

Fråga hudterapeuten

Fråga:
Hejsan!
Läste precis din blogg och den var verkligen jätteintressant =) Men hoppas att du har tid att hjälpa mig med.

Jag är 18 år, och började få akne för cirka 3-4 år sedan, fick Finacea utskrivet av doktorn först men det hjälpte inte, sen fick jag Duac utskrivet och det hjälpte till en början, sen slutade det fungera utav någon anledning, kan man bli resistent mot det? Jag vände mig då till ungdomsmottagningen och fick p-pillret Diane utskrivet (över 1 år sedan nu), det har hjälpt mig jättebra, jag fick bort alla finnar på rygg och bröst, även i ansiktet (då jag hade allra mest på kinderna)... men tills för några månader sen har jag börjat få tillbaks lite av besvären, mest i panna och på näsa dyker det upp finnar, jag har även stora pormaskar i t-zonen.

Jag har provat tea tree oil, zink och b5... men det funkar inte... Jag har nu köpt produkter ifrån apoteket, aco:s ansiktsvatten utan alkohol och parfym, neutrogenas ansiktsmask (som jag använder några gånger i veckan), aco spotless gelkräm, och jag har även en produkt med tea tree oil ifrån oriflame som man kan ta bort sminket med. Min fråga är nu, är det dåligt att blanda så mycket olika produkter? Jag brukar först tvätta ansiktet med oriflame-produkten, sen ångar jag ansiktet med vatten+tea tree oil, efter det tar jag neutrogenas ansiktsmask (som är som en rengöring+mask), efter det använder jag ansiktsvattnet och till sist min gelkräm från aco spotless. Jag har bara använt produkterna i någon vecka så har svårt att se resultat än. Men har även problem med magen, har ofta ont och diarré, kan detta ha något samband med min acne? Jag har slutat äta mjölkprodukter sen länge tillbaka då de tycks förvärra problemen och jag äter inte heller lika mycket kött längre. Kan min dåliga kost spela stor roll in? Och att jag inte tränar?

Tyvärr har jag inte råd med dyrare ansiktsprodukter men jag använder knappt smink iaf, och det jag använder ibland är ett nytt mineralpuder ifrån Yves Rocher, så det beror ju inte på det heller. Eftersom att jag inte har på rygg, bringa eller kinder längre så kan det väl inte vara hormonellt längre, eller? Är yasmine bättre ppiller mot acne än diane? Snälla hjälp mig, inget tycks få väck det i pannan och på näsan längre!!!
MVH


Svar:
Hej och tack för din fråga, jättekul att höra att du gillar Kabuki!
Det är svårt att råda när jag inte sett din hy, men jag ska försöka så gott det går utefter det du berättat.

Utefter din beskrivning av dina besvär med finnar och pormaskar i panna och på näsan låter det som att du fått en högre talgproduktion där eller att porerna blivit tilltäppta av någon anledning. Du berättar om din hudvårdsrutin med rengöring, ångning, mask, ansiktsvatten och gel och det låter bra, en peeling två gånger i veckan vore bra om du lade till. Peelingen tar bort döda hudceller och öppnar upp öppningarna till porerna så att talget lättare kan komma ut. På så sätt förebygger du att det bildas pormaskar. Om de produkter du använder nu inte ger något resultat så finns det bra och ganska billiga alternativ på hälsokosten. Tänk på att allt för starka och uttorkande preparat ibland förvärrar besvären, kanske skulle du prova en fuktcreme i stället för gelen. Var noga med att cremen inte innehåller någon mineralolja som täpper till porerna och gör besvären värre. Läs gärna inlägget "Fakta om mineralolja" här.

Jag tror inte att dina problem är hormonella eller kommer från magen, i så fall hade du nog haft mer finnar även på kroppen. Att ha problem med magen är fruktansvärt jobbigt, det vet jag tyvärr allt för väl. Många med dina magbesvär upplever att de blir bättre av mjölksyrebakterier, sk. probiotika, som är goda bakterier för magen. Nu har det även kommit ett nytt pulver som heter Sunwic som säljs på apoteket som ska vara bra. Jag håller på att prova det för att se om det kan hjälpa min skruttiga mage, det kan ju vara värt att testa i alla fall. Kost och träning tror jag heller inte påverkar dina hudbesvär.

Det allra bästa vore om du gick till en hudterapeut som fick titta ordentligt på din hy och göra en ansiktsbehandling med portömning för att få bort pormaskarna och ge dig produktrekommendationer som passar just dig. Men sådant kostar ju och du berättar att du inte har råd med dyra produkter, du kanske kan önska dig ett presentkort när du fyller år? Produkter med AHA-syra brukar fungera bra vid sådana besvär som du har. AHA-syrorna är effektiva och löser upp tilltäppta porer samtidigt som de peelar huden, man ska dock ha respekt för syrorna och inte köpa produkter med stark syra i utan att en hudterapeut tittat på huden och rekommenderat vilka produkter man ska använda och hur de ska användas. Köp alltså inget på nätet utan att ha konsulterat en hudterapeut först. Du kan läsa mer om AHA-syror här.

Vet inte om man kan bli resistent mot Duac, jag vet heller inte om Jasmine är bättre än Diane. Jag vet bara att båda brukar hjälpa bra mot hormonell acne, fråga din barnmorska, de är ju experter inom det området.

Hoppas att jag kunde ge dig lite lite vägledning i alla fall. Önskar att det fanns en bra och billig lösning som funkade till 100%, tyvärr så gör det ju inte det utan det är bara till att pröva sig fram.

Lycka till, hoppas att du blir bättre både i hyn och i magen!

Hälsningar från Emma, hudterapeut

1 kommentar:

  1. Tack för ett väldigt bra och utförligt svar, det finns en hel del tips som även andra kan snappa upp! Tipset om att prova fuktcreme istället för en uttorkande var jätte bra, allt för många använder allt för uttorkande cremer vilket bara gör det värre :) Tack igen för ett bra inlägg och svar!

    SvaraRadera