torsdag 3 juni 2010

Nyvaxade lena ben


Mina lurviga ben var verkligen i behov av en vaxning nu när sommaren äntligen verkar ha kommit. Det absolut bästa benvax jag någonsin provat (och som hudterapeut har jag provat en hel del) är Body Shops Sugaring. Sugaring är ett vax på burk som man värmer i vattenbad tills det blir flytande och rinnigt. Sedan applicerar man det med en träspatel (jag använder tungspatlar från Apoteket) och använder vaxremsor av tyg som man antingen kan göra själv av ett lakan eller så finns de färdiga att köpa på Body Shop.

Vaxet är helt naturligt och består endast av socker, vatten och sandelträolja. Vaxet är vattenlösligt så eventuella vaxrester tvättas lätt bort med lite vatten. Det är lite bökigt att applicera med spatel, men resultatet blir mycket bättre än salongsvax, i alla fall på mina ben som har ganska tunna hårstrån. Håren lossnar lätt utan att gå av och huden blir inte alls lika rödprickig som av till exempel Veet-remsor eller salongsvax. Benen blir riktigt silkeslena och mjuka efter vaxningen. Nu finns Sugaring-vaxet även som roll-on, det har jag dock inte testat men efter den här vaxningen är det inte mycket kvar i min burk så nästa gång köper jag roll-on.


Så här gör du med flytande vax

1. Koka upp vatten i en kastrull, ta den sedan från plattan och stoppa ner vaxburken. Medan vaxet värms och smälter tvättar du händerna och benen. För allra bästa resultat är det bra om du även peelar benen, då får du bort döda hudceller som ligger som en hinna över de hår som ännu inte kommit upp. Plocka fram vaxremsor i tyg och träspatlar.


2. Vaxet är färdigt när det är varmt och rinnigt. Ju varmare vaxet är desto lättare är det att jobba med det och få till ett tunt lager, men det ska inte vara så varmt att du bränner dig. Låt vaxburken stå kvar i det varma vattnet så vaxet håller värmen. Efter ett tag kan du behöva värma på vattnet, det märker du när vaxet börjar bli trögare och tjockare.


3. Doppa spateln i burken och stryk av ena sidan mot burkens kant. Testa så det inte är för varmt genom att applicera en liten klutt vax nere vid foten, där är huden lite mer tålig ifall vaxet skulle vara för varmt.


4. Börja applicera strax under knät och neråt. Stryk av vaxet från spateln och använd sedan spatelns kant att stryka ner vaxet över benet med. Pressa spateln ganska hårt mot huden så att vaxlagret bres på tunt. Ju tunnare vaxlager desto smidigare blir det att rycka sedan. Använd andra handen till att fixera och spänna ut huden genom att dra huden uppåt. Bre inte ut vaxet med spatelns bredsida som när man brer smör på en macka, då blir vaxet alldeles för tjockt. Det är viktigt att du noga kollar hårets växtriktning och hela tiden applicerar längs med håret. Växer håren på snedden ska du stryka vaxet åt det hållet håren växer.


5. Stryk ut vax på benet med ungefär samma bredd som remsorna, sedan är det dags att börja rycka. Ta en tygremsa och lägg den längst ner, stryk hårt med handen på remsan ett par gånger så den verkligen fastnar i vaxet. Sedan fixerar du och sträcker ut huden genom att hålla emot med andra handen nedanför remsan. Ryck remsan bakåt uppåt mot dig mot hårets växtriktning.


7. Håll kvar fixeringshanden under hela rycket. Ryck bort allt vax som du applicerat innan du stryker ut mer. Tygremsorna går att använda till 3-4 ryck om vaxet är tunt. Baksidan kan vara lite tricky att vaxa själv såvida man inte är en vig gummimänniska, så det kan vara bra att ha en assistent till hands.

8. För att få bort eventuella vaxrester tar du en kall våt handduk. Även om du inte har några vaxrester kvar kan det vara skönt att svalka av benen efteråt med en kall våt handduk.

9. När du är färdig lägger du tygremsorna i varmt vatten i diskhon eller handfatet en stund, då löser vaxet upp sig och remsorna tvättas sedan i maskin på 60 grader och kan sedan användas om och om igen.

24-timmarsregeln:
Smörj inte in benen med bodylotion, sola inte, bada eller duscha inte inom 24 timmar efter att du vaxat dig. Hårsäckarna är fortfarande öppna och irriterade och infektionsrisken är därför hög. Huden har ju också fått sig en omgång och blivit lite tunnare, så det är viktigt att du inte solar på 24 timmar, risken för att du bränner dig eller får pigmentfläckar är nämligen jättestor om du solar med nyvaxade ben.

Man kan också koka eget vax om man vill, arbetssättet att vaxa är då det samma som ovan. Recept kommer inom kort.

Lycka till!

9 kommentarer:

 1. Jag är såld. Det blir sockervax från TBS nästa gång. Tack för guiden också det gör det hela lite mindre skrämmande med varmvax.
  Men en fråga... Vad ska jag använda att återfukta huden med efter om jag inte får använda bodylotion? Mina ben är extremt torra och behöver något efter vaxning. Aloe Vera?

  SvaraRadera
 2. Jag testade det där på min sambos rygg en gång för länge sen. Smetade på och satte dit en remsa. Sen drog jag utav bara.... men den satt som berget! Gick inte att få loss! Då var det bra tur att sugaring är vattenlösligt annars hade han fortfarande gått omkring med den där remsan på ryggen. Vax vågar vi inte testa utan han kör trimmer numera. Jag förstår honom...

  SvaraRadera
 3. Åååh Body Shops sockervax med tygremsor, testade det för första gången för ca 10 år sedan. Första vaxerfarenheten, bikinilinjen skulle bort. Aldrig mer, aaaldrig ! =)

  SvaraRadera
 4. Vilken bra guide! Vad smart att vaxet nu finns på roll on, det är på grund av burkvax jag inte har "orkat" göra det hemma, men nu kan jag ju det!
  Tack för tipset och för en bra, utförlig guide! :)

  SvaraRadera
 5. Tina - Testa, det är superbra! Tekniken får man lätt in, bara vaxet är tillräckligt varmt så man kan lägga det tunt så går det bra. Du kan smörja in benen med aloe efteråt, det är helt ok. Lycka till!

  Ninni - Hu, det måste gjort fasansfullt ont! Håller man bara fast och fixerar huden ordentligt så brukar det gå lättare att rycka, men karlar har mycket kraftigare hårrötter som ibland sitter som berget, då är det tur att det finns trimmer! :)

  Darling - Åh aj, aj, aj! Bikinilinjen är nog inte idealisk att gå på om man är nybörjare med sockervax, det krävs ju viss övning för att få in tekniken, benen är lättare. Kan tänka mig att det både var meckigt, kladdigt och gjorde förfärligt ont! Hu! :)

  Makeuponista - Kul att du gillar guiden! Ja burkvax är lite bökigt och krångligt så nästa gång testar jag roll on, hoppas det blir lika bra resultat med den. Lycka till! :)

  Kram på er och trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Hej Emma,
  Funderade precis på det, vem som kan ha receptet på vax. Jag minns att jag för väldigt länge sen arbetade med vax som en kollega kokade själv. Hon ville tyvärr aldrig avslöja receptet. Kanon att du har det!
  Trevlig helg!
  Kram Katarina.

  SvaraRadera
 7. Katarina - Nu har jag lagt upp recepten, hoppas att de funkar lika bra som din kollegas. Hoppas att du får en trevlig helg du med! :)

  SvaraRadera
 8. Jag har testat lite olika varianter av vax, men inget tar håret. Senast fick jag istället svartblå blåmärken - vaxet lyfte hud och allt, men håret satt fast. Mysko. Vågar knappt testa igen.

  SvaraRadera
 9. Schmut - Man måste fixera huden och hålla fast den riktigt ordentligt, då stannar den kvar och man får inga blåmärken. Förstår att du är tveksam till att testa igen... aj, aj, aj...

  SvaraRadera