torsdag 17 juni 2010

Hudvårdsskolan del 11 - ansiktsvatten

I de närmsta inläggen i Hudvårdsskolan tänkte jag skriva lite om olika sorters hudvårdsprodukter, hur de fungerar och varför man ska använda dem. Rengöring kan du läsa om i del 7. Resten av Hudvårdsskolan kan du läsa här.


Ansiktsvatten
Det finns flera olika typer av ansiktsvatten med olika funktioner för olika hudtyper. Det finns milda återfuktande ansiktsvatten för torr och känslig hy och lite starkare, djuprengörande och antibakteriella för fet och acnebenägen hy.

Ansiktsvatten anser många är ett onödigt steg i hudvården men ansiktsvattnet är ett viktigt komplement till rengöringen och ska alltid användas efter att du haft vatten i ansiktet för att återställa hudens PH-värde. På morgonen kanske du inte behöver tvätta dig med rengöring i ansiktet men det är ändå skönt att fräscha upp huden med lite ansiktsvatten.

Ansiktsvattnet applicerar du antingen genom att spraya på huden eller genom att stryka på det med bomullsrondeller. För att inte slösa på ansiktsvattnet kan du först blöta bomullsrondellen och krama ur den ordentligt och sedan hälla ut lite ansiktsvatten på den. På så sätt är bomullen redan fuktmättad och suger inte åt sig lika mycket ansiktsvatten. Ansiktsvattnet ska absorberas ordentligt av huden innan du tar på efterföljande serum och kräm.


Varför ska man använda ansiktsvatten?
- Ansiktsvatten tar bort rester från rengöringsprodukter och ansiktsmasker.
- Återställer hudens PH-värde efter att du haft vatten i ansiktet. Vatten har PH 7 och huden i ansiktet har ett PH-värde mellan 4-5.
- Ansiktsvattnet tar bort kalkavlagringar från vattnet som kan fastna på huden efter rengöringen.


Vanliga innehåll i ansiktsvatten
- Rosenvatten
- Apelsinblomsvatten/Neroli
- Kamomill
- Trollhassel (porsammandragande)
- Glycerin (mjukgörande och fuktgivande)
- Zinksulfat (porsammandragande)
- Mentol (kylande, uppfräschande och porsammandragande)
- Kamfer (kylande, uppfräschande och porsammandragande)
- Salvia (kylande, uppfräschande och porsammandragande)
- Hexaklorin (antiseptiskt)
- Etylalkohol (kylande och porsammandragande)
- Isopropylalkohol (kylande och porsammandragande)


Ansiktsvatten med kamomill och grönt te
Koka upp vatten och lägg i en påse kamomillte och en påse grönt te och låt det dra tills det svalnat. Häll sedan upp på flaska och förvara i kylen där det håller ett par dagar. Kamomillen är lugnande för huden och det gröna teet är proppfullt med antioxidanter. Huden blir jättemjuk och len av ansiktsvattnet som passar torr och känslig hud. Ansiktsvattnet är också jätteskönt att badda eksem och solsveda med.

Gurkvatten
Riv en halv gurka och låt rinna av i ett durkslag. Vattnet som rinner ur gurkan hälls sedan på flaska och förvaras i kylen där det håller ett par dagar. Gurkvattnet är svalkande och uppfräschande och passar torr och känslig hud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar