söndag 18 april 2010

Kabukis Hudvårdsskola del 7 - Rengöring

Del 7 av Kabukis Hudvårdsskola handlar om rengöring. De andra delarna av hudvårdsskolan kan du läsa här.

Det är viktigt att rengöra huden noggrant och regelbundet. Slarvar man med rengöringen är det bortkastat att lägga ner tid och pengar på dyra krämer och masker. För att huden ska kunna ta åt sig alla välgörande ämnen i hudvårdsprodukter måste huden vara helt ren. Om man inte tvättar huden regelbundet samlas, talg, smuts, smink och döda hudceller i porerna som blir igentäppta och det blir en bra grogrund för bakterier och finnar.

Det finns lite olika sorter av ansiktsrengöringar och det är hudtypen som styr vad man ska använda. Generellt kan man säga att allt som löddrar torkar ut, så dessa typer av rengöringar ska man undvika om man är en torris. Torr hud brukar må bäst av rengöringskräm eller rengöringsmjölk. Vanlig tvål ska man absolut inte använda i ansiktet eftersom tvål dels ofta har ett annat ph-värde än huden i ansiktet och eftersom tvål tvättar bort hudens naturliga skyddsbarriär och är starkt uttorkande.

Det räcker att tvätta ansiktet enbart på kvällen så vida man inte har väldigt fet hud eller acne. Under natten utsätts ju inte huden för någon smuts så det är bara onödigt att tvätta igen på morgonen, då räcker det att bara svepa över ansiktet med lite ansiktsvatten för att fräscha upp huden. Tvätta alltid ansiktet två gånger, första gången avlägsnas mer ytlig smuts och eventuell makeup, vid andra tvättningen rengörs huden mer effektivt. Det är skönt att passa på att ge huden lite massage när man tvättar sig.


Så här tycker jag det är bäst att tvätta ansiktet:

1. Tvätta händerna.

2. Ta bort eventuell ögonmakeup med särskild remover.

3. Ta en ordentlig klick rengöring och massera in den i ansiktet på torr hud.

4. Blöt händerna och massera in vatten i rengöringen i ansiktet. Cirkla runt med fingrarna en stund, gnugga lite extra vid näsvingarna och i eventuella rynkor. Se till att all makeup löses upp.

5. Skölj med ljummet vatten.

6. Ta mer rengöring och massera in i ansiktet. Cirkla runt med fingrarna som förut och passa på att ge ansiktet en mjuk massage.

7. Skölj med ljummet vatten eller torka av med fuktade bomullsrondeller.

8. Torka huden genom att trycka en handduk mot ansiktet, gnugga inte. Använd en separat handduk till ansiktet.

9. Svep över ansiktet med ansiktsvatten på en fuktad bomullsrondell. Om bomullen blir smutsig behöver ansiktet en tvättomgång till.

Avsluta alltid med ansiktsvatten. Ansiktsvattnet återställer hudens ph-värde och tar bort rester från rengöringen och kalkrester från vattnet. Efter rengöringen ska huden inte kännas torr eller stram, gör den det behöver du en fetare rengöringsprodukt.


2 kommentarer:

  1. Jättebra inlägg! Ska absolut börja "dubbeltvätta" ansiktet på kvällen nu :)

    SvaraRadera
  2. Skönhetsjunkie - Ja, "dubbeltvätten" gör verkligen skillnad, rekommenderas. :)

    SvaraRadera