torsdag 29 april 2010

Hudvårdsskolan del 8 - Solen och huden


Del 8 av Kabukis hudvårdsskola handlar om hur solen påverkar huden. Del 1-7 kan du läsa här.

Visst är det underbart nu när den långa mörka vintern äntligen är över och solen börjar titta fram och värma våra frusna själar. Men lika härlig som solen är, är den skadlig och leder till att huden åldras i förtid och kan i värsta fall orsaka hudcancer.

UVA
Den strålning från solen som når oss på jorden är två sorters ultraviolett strålning, UVA och UVB och påverkar huden på olika sätt. UVA-strålningen utgör den största delen av strålningen från solen och finns omkring oss i lika stor mängd oberoende av vilken tid på året det är, hur högt eller hur lågt solen står på himlen eller om det är soligt ute eller mulet. UVA-strålarna går djupt ner i huden, ända ner till dermis (hudens mittenskikt) där de bryter ner bindvävens stabila struktur vilket gör att dermis blir tunnare. UVA-strålningen bryter även ner kollagenet och elastinet i dermis vilket leder till att huden blir slapp och rynkig, upp till 90 % av hudens åldrande beror på strålning från solen. UVA-strålning finns även i solarier.


UVB
UVB-strålarna är farligare men går inte lika djupt ner i huden som UVA-strålarna. UVB-strålarna tränger ner en bit i epidermis som är hudens översta lager, där försvarar huden sig med att bilda pigmentet melanin som breder ut sig över cellerna som ett skyddande parasoll som absorberar den farliga strålningen. UVB-strålningen stimulerar celldelningen i epidermis (hudens översta lager) och fler hudceller bildas vilket gör att huden blir tjock, matt, grå och läderaktig.

UVB-strålarna stimulerar huden att bilda D-vitamin, 10-15 minuters svensk sommarsol i ansiktet räcker för en ljushyad person för att täcka dagsbehovet. Närmare ekvatorn behövs ännu kortare tid. När behovet fyllts ”stänger huden av” tillverkningen så mer solande ger inte mer D-vitamin. Mörk hud filtrerar bort mer UV-strålning än vad ljus hud gör, därför behöver mörkhyade mer soltid för att täcka dagsbehovet av D-vitamin.


Undvik att sola
Ultraviolett strålning är som allra skadligast då ovan blek vinterhud plötsligt utsätts för stark sol. För att hudens försvarsmekanismer ska vakna och byggas upp måste huden bli utsatt för sol gradvis. Att grunda i solarium för att inte bränna sig är totalt meningslöst. Solariestrålarna går långt ner i huden och gör att de skyddande ”pigment-parasollerna” vecklar ut sig på en djup nivå i huden. Detta innebär att den övre delen av huden ändå är helt oskyddad trots att man blivit lite brun i solariet.

Risken för hudcancer ökar med antalet timmar huden utsatts för sol och med hur många gånger man bränt sig.

Att smörja in sig med solskyddsmedel (Spf) ger ett visst skydd mot solens skadliga strålar men användandet av Spf har visat sig ge en ökad risk för hudcancer eftersom det ger en falsk trygghet och man tror att man är skyddad längre tid än man egentligen är. Solskyddskrämer innehåller dessutom en hel del kemikalier som inte är nyttiga för oss eller miljön så det allra bästa är därför att undvika att sola helt och hållet och att skydda sig med tätt vävda täckande kläder eller genom att hålla sig i skuggan.


Nästa del av Hudvårdsskolan kommer att handla mer om solen och huden så håll utkik.

2 kommentarer:

  1. Hej Emma!
    Härligt med solskola, förhoppningsvis så får vi mycket sol denna helg! Jag ville nu önska dig en härlig Valborg!
    Kram Gabriela (snart 40 år!)

    SvaraRadera
  2. Gabriela - Detsamma! 40!!! Det kan man inte tro, är det alla ekologiska oljor tro? Jag får nog börja med dem jag med!
    Kram!

    SvaraRadera