lördag 5 juni 2010

Recept på hemgjort vax

Av alla olika sorters vax jag testat, både salongsvaxer och gör-det-själv-vaxer är Sugaring från Body Shop det allra bästa, i alla fall för min typ av hårväxt - ganska tunna men många och långa hårstrån på benen. Sugaringvaxet är helt naturligt och baserat på socker och är lätt att göra själv, här kommer lite olika recept.

Honungsvax
5 msk honung (ej flytande)
1 matsked citronsaft
Rör ihop i gryta på medelvärme i 20-30 min, häll på glasburk som sedan kan värmas i vattenbad.

Sockervax
2 dl socker
1 dl vatten
saft från en hel citron
Rör ihop i gryta på svag värme i 20-30 minuter, häll på glasburk som sedan kan värmas i vattenbad.

Vaxet ska användas varmt, men det ska inte vara så varmt att du bränner dig. Applicera vaxet tunt med en träspatel (tungspatlar från Apoteket) och ryck loss det med tygremsor. Klipp till tygremsor i storleken 5x15 cm av ett tvättat örngott eller lakan. Remsorna kan sedan tvättas och användas om och om igen. I inlägget från häromdagen kan du se hur du går till väga för allra bästa vaxresultat.

8 kommentarer:

 1. bra med tipset om tygremsor! :) dom få man får med när jag köpte veets vax räcker ju knappt till ett ben! nu blir det att dissekera några lakan :D

  SvaraRadera
 2. Elin - Klipp, klipp! :)

  SvaraRadera
 3. Tackar! Jag minns att jag fick köpa ingredienserna iaf och dem känner jag igen här, fast jag tror att hon använde lime istället.
  Kram!Katarina

  SvaraRadera
 4. Katarina - Ja det går säkert lika bra med lime. Lite tröttsamt med folk som inte kan dela med sig, känner en del som är duktiga på att tråda men som vägrar visa hur man gör. Hoppas som sagt att detta receptet funkar lika bra som din kollegas hemliga hopkok. Kram, kram! :)

  SvaraRadera
 5. jag undrar om man kan använda citronsaft som finns som flaska, du vet som man kan droppa i te osv. istället för en vanlig citron? tror du det kan gå?

  och hur mycket borde man ta då? en matsked? eller en deciliter? :P

  SvaraRadera
 6. Becca - Det går säkert att använda citron på flaska, ta då samma mängd som i receptet - 1 matsked. Lycka till!

  SvaraRadera
 7. Nästa gång kan du ta och ge ett recept som verkligen fungerar.
  Provade att göra sockervaxet men det var som att hälla saft på benen, tygremsorna fastnade inte alls och det blev bara klibbigt och äckligt!
  Detta sänkte verkligen min dag!

  SvaraRadera
 8. Elin - Men oj vad dumt! Något måste blivit tokigt. Jag har dubbelkollat receptet och det stämmer med det jag kokat. Funderar på om värmen kanske varit alltför låg, konsisten ska vara seg och kletig, inte som saft. Ibland kan det ta lite tid att få till rätt konsistens och i början får man prova sig fram lite. Synd att dagen blev förstörd. :(

  SvaraRadera