onsdag 31 mars 2010

En fråga om atopiskt eksem

Hej!

Skulle vara hemskt tacksam för lite hjälp och produkttips. I vintras fick jag konstaterat att jag är atopiker, efter att ha lidit av svidande, torr och fjällande hud i sex år utan någon riktig diagnos. I perioder har jag varit så torr att huden spruckit och börjat blöda, speciellt runt mungiporna men också runt ögonen. Jag är sjutton år gammal, men har på grund av detta redan fått rynkor runt ögonen och läppkonturen/mungiporna. Finns det något jag kan göra åt dessa eller är det kört? Känns rätt trist att t.ex inte kunna ha färg på läpparna utan att det rinner ut i linjerna, trots att huden i nuläget är "hanterbar"...

Har provat det mesta, ljusterapi, naturlig hudvård från bl.a Lush och Pure Organics, karbamid- och saltlösningskrämer, feta krämer typ Locobase och nu kortisonkräm som jag går på tills vidare. Finns det några särskilda ingredienser/produkter som lämpar sig särskilt för min hudtyp och som jag bör titta extra noga efter?

Skall jag följa hudläkarens råd och sola solarium ett par gånger i månaden under vinterhalvåret, eller är detta lika knasigt som det låter?

Alla tips och råd är varmt välkomna!

Med vänlig hälsning
Nathalie

....................................................................................

Hej Nathalie!

Tack för ditt mail! Det låter jättejobbigt och påfrestande som du har det. Jag önskar att jag hade en lösning som var snabb och enkel. Tyvärr är det ju ofta så att något som passar för en, inte passar alls för en annan, så det är tråkigt nog bara till att prova sig fram. Jag vet dock många med atopiskt eksem som blivit mycket bättre av A-Creme, en brun oansenlig liten burk från hälsokosten. Den innehåller A-vitamin som är läkande för hyn. Aloe vera är också jättebra och läkande. Aloen är också stärkande och klådstillande. En del kan dock reagera på aloen, men ibland är det konserveringsmedlet de reagerat på och märker skillnad om de byter märke.

Att sola kan säkert hjälpa dig lite just med eksemen, men det är ju helt klart förknippat med en hel del risker om man solar mycket. Jag rekommenderar att i stället för att sola solarium, att "sola" Omnilux. Omnilux är som ett litet ansiktssolarium med ett rött ljus som inte innehåller några skadliga UV-strålar, istället är ljuset väldigt läkande och stärkande för huden. Omnilux-lampan finns hos en del huderapeuter och är tyvärr ganska dyr att "sola" i, men väldigt effektiv just när det kommer till att läka och stärka huden.

Tänk på att alltid använda oparfymerade produkter för känslig hy. Använd absolut inte tvål i ansiktet, tvålen tvättar bort hudens naturliga skyddande fetter. Som rengöring rekommenderar jag ACOs oparfymerade rengöring för torr hy och det tillhörande ansiktsvattnet. Rengöringen är baserad på mineralolja som vi hudterapeuter vanligtvis inte är förtjusta i, men just för "trasig" hy med eksem är den ibland det enda alternativet just eftersom den inte innehåller några aktiva ingredienser som kan stimulera eller irritera huden.

Att äta ett tillskott av zink kan vara bra eftersom zink hjälper till vid sårläkning i kroppen, likaså kan tillskott av omega 3 vara bra för eksemhud.

Här kan du läsa lite om A-creme.

Här kan du läsa mer om Omnilux och hitta en salong i närheten.

Här kan du läsa lite om olika vitaminer som huden mår bra av.


Hoppas verkligen att jag kunde vara till någon hjälp och att du blir bättre!

Stor kram och lycka till!
/Emma, hudterapeut

5 kommentarer:

 1. Hej Emma!

  Jag hade en kund idag (ung tjej) som lidit av eksem runt ögonen sen hon va liten. Hon hade fått rådet av en läkare att smörja med Locobase på ögonen, vilket låter totalt knas i mina öron!
  Detta hade resulterat i att hon fått en hel del milier som stackarn inte visste vart dom kom ifrån. Jag trodde med största sannolikhet att dom kommit på grund av Locobase på ögonlocket?
  Skulle va kul att höra din expertiskunskap på detta!
  Tack/ bella

  SvaraRadera
 2. Har haft samma problem !
  Det som faktiskt har varit fantastiskt är Luxsit's Caring Enrich Facial Cream och deras Caring Recovery Cream !
  Fick tips av en kompis Mamma om dessa produkter som köpt det på Sundlöfs i Stockholm.
  Produkterna innehållen någon speciell del av rapsolja som är super för eksemhud/känslig hud!
  Det röda och kliet är borta efter 3 veckor !

  SvaraRadera
 3. Bella - Det kan säkert vara så att milierna uppkommit av den feta krämen. Har man eksem ska man smörja och smörja och smörja för att hålla huden mjuk och motståndskraftig, så det är jobbigt när man får eksem runt ögonen och det enda som hjälper är feta krämer som man vanligtvis inte ska ha runt ögonen.

  Backsippan - Tack för tipset! Vad jättebra att du hittat något som funkar!

  Kram på er och glad påsk!

  SvaraRadera
 4. testa jättenattljusolja i kapslar! vänta 3 månader innan du får nåt resultat.

  SvaraRadera
 5. Svar Anonym - Tack för tipset! Som sagt, det är ni med erfarenhet av eksem som är de verkliga experterna!

  SvaraRadera