lördag 6 mars 2010

Hudvårdsskolan del 6 - Skönhet inifrån

Det var ett tag sedan förra delen av Huvårdsskolan publicerades så nu är det hög tid för del 6 som handlar om olika vitaminer och näringsämnen som huden mår bra av. Del 1-5 av Hudvårdsskolan kan du läsa här.

Huden är vårt största organ och speglar ofta hur vi mår på insidan. Våra kostvanor kan ibland orsaka eller förvärra vissa hudproblem. Allergiker som får utslag och klåda av vissa livsmedel vet allt för väl att huden i allra största grad påverkas av vad vi äter. Däremot är det inte på något sätt vetenskapligt bevisat att viss mat eller dåliga kostvanor orsakar dålig hy eller acne. En bra och välbalanserad kost kan dock förbättra hudens hälsa och motverka finnar.

A-vitamin
A-vitamin, även kallat Retinol, har stor betydelse för bildandet av nya hudceller och hudens och slemhinnornas motståndskraft. Den stimulerar huden och skyddar mot fria radikaler. Långvarig brist på A-vitamin kan ge grov, torr och fjällande hud. A-vitamin finns i lever, njure, äggula, mjölkprodukter, morötter, spenat, broccoli, aprikoser och persikor. A-vitaminpreparat ska absolut inte tas utan inrådan från läkare eftersom A-vitamin i höga doser är giftigt och ger svåra leverskador. Gravida kvinnor ska hålla en kost som är låg på A-vitamin då det också kan orsaka fosterskador. Medicinen Roaccutan som ges vid mycket svår acne med djupa cystor innehåller A-vitamin och får bara skrivas ut av hudläkare med speciell licens.

Betakaroten
Betakaroten är en antioxidant som hjälper till att skydda huden mot solskador och hämmar inflammationer i huden. Besväras man av soleksem kan man prova att äta tillskott av betakaroten i 8 veckor före solsäsongen för att bygga upp hudens skydd. Betakaroten omvandlas i kroppen till A-vitamin. Betakaroten finns det gott om i morötter, tomater och spenat.

B-vitamin
B-vitamin är viktigt för hudens omsättning av fetter. Vitamin B5, även kallat Pantotensyra, är ett av hudens favoritvitaminer som stimulerar nybildandet av hudceller och hjälper till vid sårläkning och reparerar skador på huden och slemhinnorna. Tillskott av vitamin B5 kan hjälpa mot fet hy och acne eftersom den hjälper till att sänka talgproduktionen. B5 stärker även håret och naglarna. B5 finns det bland annat i fullkorn, öljäst, kli, nötter, bananer och avocado.

C-vitamin
C-vitamin är en kraftfull antioxidant som skyddar huden mot uv-strålning och bromsar hudens åldrande. C-vitamin behövs för att bilda kollagen och för att läka sår. C-vitamin finns bland annat i citrusfrukter, körsbär och andra färgglada frukter.

E-vitamin
E-vitamin är precis som C-vitamin en kraftfull antioxidant som skyddar mot angrepp från fria radikaler. E-vitamin hjälper också till att återfukta huden. E-vitamin kallas också för Tokoferol och finns till exempel i vegetabilisk olja, avocado, nötter och vetegroddar.

Lykopen
Lykopen är en antioxidant som skyddar huden mot fria radikaler. Lykopen skyddar också huden mot solens skadliga strålar och precis som betakaroten kan ett tillskott av lykopen hjälpa till att bygga upp hudens skydd inför solsäsongen. Lykopen finns det massor av i tomater och för att få ut maximalt med lykopen så ska tomaterna värmas.

Zink
Zink är en mineral som bland annat hjälper till vid sårläkning och hjälper talgkörtlarna att fungera normalt. Zink och A-vitamin samverkar i bildandet av kollagen och elastin. Tillskott av zink kan hjälpa vid hudbesvär som psoriasis, eksem, acne, mjäll och vid dålig sårläkning. Zink stärker även hår och naglar. Kroppen har lättare att ta upp och tillgodogöra sig zink från maten än från tabletter. Livsmedel som är rika på zink är bland annat skaldjur, bönor, fullkorn, solrosfrön, pumpafrön, öljäst och mjölk.

Probiotika
Det forskas nu på om probiotika, det vill säga goda bakterier som till exempel mjölksyrabakterier, kan ha god effekt vid hudbesvär som acne. En felaktig tarmflora ger magbesvär som i sin tur kan ge besvär med huden. Probiotika finns i youghurt, Dofilus, A-fil, surkål och i andra mjölksyrade grönsaker.

Fett
Fettsyran Omega 3 är riktig mumma för huden. Omega 3 bygger upp cellmembranen och gör dem mjuka och smidiga så att näringsämnen lätt kan ta sig in i cellen och slagg lätt ta sig ut. Omega 3 hjälper kroppen och huden att tillgodogöra sig vattnet vi dricker och håller huden mjuk och elastisk. Omega 3 finns i fet fisk som lax och makrill, linfröolja, rapsolja, avokado och valnötter.

Vatten
I och med att vi vistas inomhus i uppvärmda lite torra rum förlorar huden mycket vatten genom dunstning. Likaså på vintern när luftfuktigheten är låg och på sommaren då vi svettas av värmen. Dricker man då för lite vatten blir huden uttorkad, fjällig, hopsjunken och ser grå och trött ut. För att kroppen ska tillgodogöra sig vattnet behöver den bland annat Omega 3 som hjälper till att hålla cellmembranen mjuka och smidiga så att vattnet kan flöda in och ut ur cellerna.


Nästa del av Hudvårdsskolan kommer att handla om rengöring av huden.

9 kommentarer:

 1. Vilket intressant och informativt inlägg!

  SvaraRadera
 2. Toppen!!! Kramar Gabriela

  SvaraRadera
 3. Älskar sån här information! Vet det sen innan men ändå kul att läsa, alltid lär man sig nåt nytt!
  Roaccutan har jag ätit en gång i tiden och det var det bästa jag varit med om!
  All min acne försvann.

  SvaraRadera
 4. Kia - Vad kul att höra att du gillar det!

  Gabriela - Roligt att du gillar det!

  Malin - Varsågod! Kabuki till eder tjänst!

  Bella - Vad bra att du blev hjälpt av Roaccutan. Det är ju en riktigt stark medicin som man inte tar till i första taget, men när inget annat hjälper så är det skönt att veta att den hjälper.

  Kram på er!

  SvaraRadera
 5. Jätte bra skrivit, verkligen intressant att läsa. Kul med massa nyttig information :)

  SvaraRadera
 6. Nicole - Roligt att höra!

  SvaraRadera
 7. Intressant läsning! Jag är själv nästan lite nördig av mig och tänker mycket på att den mat jag äter ska innehålla nyttiga ämnen och inte bara göra mig mätt.

  SvaraRadera
 8. Kajsa Kavat - Åh, sådan borde jag också vara...

  SvaraRadera