Kabukis Hudvårdsskola fortsätter här med lite grunder inom hudvård, i dag handlar det om peeling. Här kan du läsa tidigare inlägg om rengöring och ansiktsvatten. Resten av Hudvårdsskolan hittar du här.
Peeling
En peeling använder du för att få en djupare rengöring av huden än med rengöringskräm och ta bort döda hudceller som ligger på ytan av huden. Döda hudceller kan täppa igen porerna och hindra talg från att komma ut vilket kan leda till pormaskar och finnar. När du peelar bort döda hudceller får huden en klarare lyster och en jämnare yta samtidigt som cirkulationen i huden och cellnybildningen ökar.
Serum, masker och krämer penetrerar lättare på en hud som är nypeelad vilket innebär att du får bättre effekt av dem. En peeling kan dock nöta och slita på huden så välj en peeling som passar din hudtyp och peela inte mer än en till två gånger i veckan.
Enzympeeling
Enzympeelingar är milda och mjuka för huden och innehåller inga korn. I stället är det olika enzymer som bryter ner ”limmet” som de döda hudcellerna är fästa i varandra med vilket gör att de avlägsnas mycket skonsamt och passar därför även till tunn och känslig hud. Enzymerna utvinns oftast från ananas (bromelin), papaya (papain), pumpa eller olika alger. Eftersom en enzympeeling är så mild och skonsam kan du använda den flera gånger i veckan.
För vem?
- Torr, känslig, mogen och tunn hud.
Peelingmask
Det finns lite olika masker med peelande effekt. En del ska appliceras på fuktig hud och hållas fuktiga och fungerar då ungefär som en enzympeeling fast i maskform. Andra peelingmasker ska appliceras och sedan torka. En stund efter att de torkat och stelnat lyfter du av masken från ansiktet och de döda hudcellerna sitter då fast i masken.
För vem?
- Torr, fuktfattig, normal och blandhy.
Syror – AHA och BHA
AHA står för Alpha Hydroxy Acid och utvinns ur olika frukter, mjölk och sockerbeta. Fruktsyrorna är starkare än enzymerna i enzympeelingar men jobbar på ungefär samma sätt att de löser upp ”limmet” mellan de döda hudcellerna. AHA minskar också rynkor och pigmentfläckar.
BHA står för Beta Hydroxy Acid och är det samma som salicylsyra. Fastän BHA är kraftigare än AHA är den mindre irriterande för huden och används ofta vid bekämpninga av acne. BHA löser också upp proppar av talg och döda hudceller i porernas utförsgångar. BHA passar fet, oljig och acnebenägen hy.
Både AHA och BHA gör huden tunnare och mer känslig för sol. Därför ska du alltid använda ett bra solskydd om du använder produkter med AHA eller BHA och göra ett uppehåll med syrorna under sommarens soliga månader.
För vem?
- AHA: Mogen, solskadad, blandhy och normal hud.
- BHA: Acne och fet hud.
Kornpeeling
En kornpeeling innehåller små korn av till exempel snäckskal, mandelkli, cellulosa, aprikoskärnor, olivkärnor eller grov lera. Kornen slipar av döda hudceller när du masserar peelingen i cirklande rörelser i ansiktet. Kornen kan variera i storlek och vara mjuka eller vassa och hårda. En kornpeeling med stora hårda och vassa korn sliter mycket på huden och ska bara användas om du har grov och tjock hud och då bara någon gång ibland. Massera huden med cirklande lätta fingrar, gnugga lite extra vid näsvingarna, i andra veck och rynkor och i orena partier med pormaskar.
En kornpeeling passar bra till män före rakning – de döda hudcellerna peelas bort och skäggstråna reser sig upp vilket ger en närmare rakning och lenare hud. Genom att peela huden regelbundet förebyggs inåtväxta skäggstrån.
För vem?
- Normal, fet, grov, tjock, torr, blandhud, mycket bra till män före rakning.
Rubpeeling/gommage
En rubpeeling, eller gommage som det också kallas för, har inga korn. I stället penslas peelingen på huden och får torka. När peelingen torkat fixerar du huden med ena handens fingrar och drar försiktigt med andra handens långfinger över peelingen som då gnuggas av och blir ungefär som suddgummismulor och de döda hudcellerna på hudytan följer med.
En rubpeeling passar bra till torr och fuktfattig hud och förutom att den tar bort döda hudceller ger den näring och fukt till huden. En rubpeeling passar dock inte till mogen hud eftersom det blir lite drag i huden när den gnuggas av och den passar heller inte till känslig hud eftersom cirkulationen i huden ökar.
För vem?
- Torr och fuktfattig.
Peelingborste
Med en peelingborste masserar du ansiktet antingen med eller utan rengöring eller kornpeeling. Var lätt på handen och massera med cirklande rörelser. Borsten ökar cirkulationen rejält och passar därför inte till känslig hud.
För vem?
- Normal, fet, grov, tjock, torr, blandhud, bra även till män före rakning.
Frimator/snurrborste
En frimator är en eldriven peelingborste som roterar som du använder tillsammans med en kornpeeling. Fixera huden med ena handens fingrar och jobba med borsten i lymfans riktning – inifrån ansiktet och utåt. Börja i pannan och jobba dig i horisontella linjer neråt i ansiktet. Frimator används på en del salonger men finns nu även för hemmabruk och ska användas med försiktighet. Frimatorn ger en kraftfull peeling och ska därför absolut inte användas till tunn och känslig hud. Till tjock, fet och grov hud kan frimatorn försiktigt användas max en gång i veckan.
För vem?
- Tjock, grov och fet hud, bra även för män före rakning.
Microdermabrasion och kemisk peeling
Det finns även kraftfullare peelingar som microdermabrasion och kemisk peeling som utförs av hudterapeuter, hudläkare och plastikkirurger. Dessa peelingar är kraftfulla och tar bort flera lager av döda hudceller från huden. Peelingarna används främst för att förbättra ärr och åldrad hud. När det översta lagret av huden peelats bort kommer det fram en ny och fräsch hudyta (jämför med den fina hud som kommer fram efter att du bränt dig och fjällat bort den döda huden). Dessa peelingar är inget för tunn och känslig hud utan passar mer för tjock, åldrad, solskadad eller acnehud.
På senaste tid har det kommit flera microdermabrasion-kit för hemmabruk men dessa kan jag inte rekommendera att du använder, det är stor risk att du skadar huden. Är du intresserad av en microdermabrasion eller en kemisk peeling ska du alltid vända dig till en hudterapeut, hudläkare eller plastikkirurg.
lördag 10 juli 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar