Sol, sol, sol och värmerekord, pheuw! Med tanke på rådande väderlek tänkte jag bjuda på en recension av denna solkräm från Aco. Aco barn solkräm SPF 30 är en solkräm med enbart partikelfilter, det innebär att solskyddsmedlet lägger sig utanpå huden och reflekterar bort solens skadliga strålar till skillnad från kemiska filter som går in i huden och där absorberar strålarna. Fördelarna med partikelfilter jämfört med kemiska filter är att de inte är lika irriterande för huden och att de färgar huden vit så man ser var man smörjt och inte smörjt. Barn under två år ska inte använda kemiska filter eftersom deras kropp har svårt att bryta ner dem. Små barn ska ju överhuvudtaget inte vara i solen, men hur lätt är det att säga åt en tvååring med spring i benen att han ska sitta i skuggan? Det bästa är att skydda barnen med täckande kläder och solhatt och att smörja in de delar av kroppen som inte går att täcka med kläder. Mer om solen och solskyddskrämer kan du läsa här, här, och här i Hudvårdsskolan.
Så här säger Aco om krämen
"Viktiga ingredienser:
Partikelsolfilter som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar
Mjukgörande oljor och återfuktande ämnen
Produktegenskaper;
Fotostabilt och balanserat skydd mot UVA och UVB
Innehåller partikelfilter för maximal säkerhet för de lite mindre barnen enligt många hudläkares rekommendation
Extra vattenresistent
Oparfymerad
Fri från alkohol och färgämnen"
Vad tycker jag om krämen?
Jag har nu använt Aco barn solkräm SPF 30 i drygt en månad på både mig (dock ej i ansiktet, där har jag en annan som är gjord för fejset) och min son som är 1 1/2 år och jag är mycket nöjd med den. Jag har ju pigment som en vampyr och sådana här soliga dagar då jag haft linne behöver jag verkligen skydda axlar, armar och dekolletage extra noga när vi är ute i trädgården och leker eller när vi är på promenad. Hampus har långärmad tröja, shorts och hatt när vi är ute och så smörjer jag in hans ansikte, hals, nacke, händer, ben och fötter och så försöker jag att vi ska vara i skuggan och leka. De senaste dagarna har ju dock varit för varma för att ha kläder på sig och i går var han kokhet under solhatten, då fick han skutta runt naken och så ställde jag en badbalja i skuggan som han kunde stå och plaska i och slänga grejer i.
Anledningen till att valet föll på denna kräm när jag var på Apoteket är att det var den enda solkrämen de hade som enbart hade partikelfilter, kemiska filter undviker jag. Krämen är vit och tjock och man ser var man smörjt in sig. Det bästa med krämen är att man inte blir kladdig och klistrig av den utan huden känns torr och klibbfri på en gång. Krämen kan dock vara lite trög att smörja in och svarta kläder blir vita på insidan av krämen, men det är sådant man får ta med solskydd med partikelfilter. Att man inte blir klibbig och att jag har klarat mig från att bränna mig ute i sandlådan är sådant som ger högt betyg hos mig och det väger tyngre än vit insida på linnet. Tyvärr innehåller den en del ämnen som jag inte är så förtjust i som till exempel PEG, Dimethicone och Alumina och det drar ner betyget till en 4:a, men varken jag eller Hampus har fått några hudbesvär av den och nu när tuben snart är slut kommer jag att köpa den igen trots att den innehåller lite dåligheter, i solkrämsvärlden är det tyvärr svårt att undvika och ämnena är ju trots allt godkända.
Aco barn solkräm kostar 119 kr för 125 ml och får betyget 4.
Innehåll:
Aqua - Vatten
Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol - UV-filter
Dicaprylyl Ether - Mjukgörande
Glycerin - mjukgörande
Titanium Dioxide - UV-filter
PEG-30 Dipolyhydroxystearate - Emulgerande
Isopropyl Myristate - Mjukgörande
Myristyl Myristate - Mjukgörande
Cetyl Dimethicone - Mjukgörande, konsistensgivande
Hydrogenated Castor Oil - Mjukgörande, konsistensgivande
Tocopheryl Acetate - E-vitamin, anioxidant
Allantoin - Vårdande
Dimethicone - Silkesgivande, mjukgörande
Polyglyceryl-4 Isostearate - Emulgerande
Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone - Emulgerande
Sodium Chloride - Stabiliserande
Magnesium Sulfate - Stabiliserande
Propylene Glycol - Fuktbindande
Xanthan Gum - Förtjockningsmedel
Sodium Hydroxide - Justerar PH-värdet
Alumina - Ytbehandling
Silica - Ytbehandling
Decyl Glucoside - Bindemedel
Triethoxycaprylylsilane - Ytbehandling
Phenoxyethanol - Konserveringsmedel
Benzoic Acid - Konserveringsmedel
Potassium Sorbate - Konserveringsmedel
Fetthalt: ca 20%
söndag 4 juli 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tack för en mycket infromativ o bra recension! Bra att det finns alternativ utan kemiskt skydd.
SvaraRaderaKerstin - Roligt att du gillar det! Den här var faktiskt mycket bra, kan verkligen rekommenderas!
SvaraRaderaKerstin - Roligt att höra att du gillar det! Jag fick leta länge efter en solkräm utan kemiskt filter, den här var riktigt bra och kan rekommenderas både till stora och små!
SvaraRaderaUnderbart att du skriver ut vad solcremen innehåller. Såg att den innehåller många PEG-ämnen :(
SvaraRaderaBecca - Ja, synd att den innehåller en hel del skräp eftersom den var riktigt bra i övrigt. I solkrämsdjungeln är det svårt att hitta "rena" produkter.
SvaraRaderaPEG är inget skräp. Genom att kemiskt förändra ett ämne till PEG så blir det lättare nedbrytbart i naturen, än vad ursprunget hade varit.Titta på Naturskyddsföreningen och Svanens hemsida för vettig information!
SvaraRaderaJessica - Anledningen till att jag inte gillar PEG är att det ofta finns rester kvar av lösningsmedlet Dioxan i PEG och även om de kanske lättare bryts ner i naturen och inte är farligt för miljön (jag är inte särskilt kunnig om olika ämnens eventuella miljöpåverkan) tas lösningsmedlet upp av människokroppen och kan där ge hudirritationer och eventuellt vara hormonstörande och cancerframkallande. Peg anses vara ofarligt, men spårämnena i det är det inte så därför undviker jag det så gott det går.
SvaraRaderaJag hittade ingen info på Naturskyddsföreningen och Svanen om peg, du kanske kan skicka länkarna, vore intressant att läsa deras synpunkter.
http://www.cosmeticsdatabase.com/ingredient/704603/PEG-400/
Se sid 12, punkt 8
Sid 14, Orenheter
http://www.gu.ekol.lu.se/BIOR52/Tillampade_uppdrag_2005/Polyetylenglykol_PEG_i_kosmetiska_och_hygieniska_produkter.pdf
http://www.dermanord.se/
MVH,
Emma