söndag 23 maj 2010

Hudvårdsskolan del 10 - solskador

Del 10 av Kabukis hudvårdsskola handlar om olika skador du kan få av solen. Del 1-9 av hudvårdsskolan kan du läsa här.


Solsveda
När huden utsätts för solens skadliga ultravioletta strålar försvarar den sig genom att bilda ett brunt pigment som fäller ut sig som ett skyddande parasoll över cellerna. Det tar ungefär 48 timmar för huden att bilda det skyddande pigmentet från det att den blev utsatt för solljuset så det är viktigt att ta det försiktigt och skydda sig ordentligt, speciellt i början av solsäsongen.

När du varit för länge i solen och bränt dig uppstår en inflammation i huden. Huden blir röd, öm, hettande och så småningom fjällande. Att bränna sig är mycket skadligt för huden, när du bränt dig har huden fått alldeles för mycket skadlig uv-strålning än vad den har hunnit bygga upp sitt pigmentskydd för och cellerna ligger därför helt oskyddade och skadas lätt. Att bränna sig ökar risken för allvarliga skador och sjukdomar i huden som till exempel hudcancerformen malignt melanom. Det är främst solens UVB-strålar som orsakar brännskador i huden.

Vissa läkemedel som till exempel antibiotika, olika smärtstillande geléer och antidepressiva mediciner gör huden mer känslig för solen och ökar risken för att du bränner dig. Titta alltid på din medicins bipacksedel eller fråga på Apoteket om det är okej att sola när du äter medicin. Äter du Roaccutan som ges mot svår acne ska du absolut inte vara i solen över huvud taget.

Om du bränt dig ska du undvika solen helt tills huden har läkt sig och rodnaden är borta. Använd kylbalsam för att lindra hettan. Du kan också smörja på kall aloe vera-gelé eller badda med kallt kamomillte, det är skönt och läkande för huden.


Soleksem
Att få soleksem av solen är ganska vanligt bland oss ljushyade nordbor. Soleksem är kroppens immunförsvar som säger till att huden fått mer sol än den tål. Soleksemen brukar vara värst i början av sommaren innan huden har hunnit bygga upp sitt skyddande pigment och yttrar sig som röda extremt kliande små blåsor och knottror. Det är främst solens UVA-strålning som orsakar soleksem så se till att ditt solskydd även innehåller skydd mot UVA och har minst faktor 15.

Brukar du drabbas av soleksem kan du prova att äta tabletter med betakaroten och lykopen i som finns i lite olika varianter och fabrikat på hälsokosten. Betakaroten finns det gott om i morötter och lykopen finns i tomater och de har båda egenskaper som hjälper huden att försvara sig mot solens skadliga strålar. För bästa effekt ska tabletterna tas innan solsäsongen börjar så huden har hunnit bygga upp sitt försvar. Tänk också på att bara utsätta huden för solen lite i taget, börja med endast fem minuter första dagen och öka sedan med max fem minuter per dag.

Har du redan fått soleksem kan kylbalsam, kall aloe vera-gelé, baddning med kallt kamomillte eller hydrokortisonkräm hjälpa att stilla klådan. Tänk på att kortisonkrämer gör huden tunnare och sedan mer känslig för solen så använd det bara om du inte ska vara mer i solen.


Pigmentfläckar
Pigmentfläckar är bruna fläckar i huden som består av hopklumpade pigmentceller och uppkommer oftast på grund av för mycket solande. Pigmentfläckar kan antingen sitta ytligt i epidermis (hudens yttersta skikt) eller djupare i dermis (hudens mellersta skikt). Sitter de ytligt i epidermis kan de tas bort med hjälp av bland annat IPL eller laser, men sitter de djupt är de svårare att behandla. Vissa mediciner, parfymer och makeup ihop med solning kan ge pigmentfläckar.

Melasma (kallades förr kloasma) är en typ av pigmentfläckar som ligger djupt i huden. Fläckarna kan variera i storlek och sitter oftast i pannan eller på överläppen. Melasma drabbar främst kvinnor och uppstår av en kombination av solljus och hormoner vid till exempel graviditet eller vid p-pilleranvändning. Fläckarna är helt ofarliga och bleknar under vintern för att sedan framträda igen vid solbestrålning. Eftersom fläckarna sitter så djupt är de svåra att behandla, därför är det bäst att använda hög solskyddsfaktor och undvika solen helt och hållet.


Mallorca-acne
Mallorca-acne är ett uttryck som läkarna myntade på 60-talet då svenskarna började resa på charter och fick hudbesvär på sin semesterresa. Vid mallorca-acne får man hårda röda knottror, utslag och inflammationer i huden. Mallorca-acne sitter oftast i ansiktet, nacken, ryggen och bröstetet och skiljer sig från vanlig acne genom att det inte finns några pormaskar eller inflammerade variga finnar. Den medicinska termen för mallorca-acne är acne aestivales och de utlösande faktorerna tros vara klimatbytet från våra kalla nord till tropisk värme med hög luftfuktighet, eventuellt kan även användandet av feta solskyddskrämer spela in. De som främst drabbas är unga kvinnor i 20-30 årsåldern.


Rynkor
Solens UVA-strålar går djupt ner i huden och bryter ner strukturen i bindvävens stabila struktur vilket gör att den blir tunnare och blodkärlen lättare syns igenom huden. UVA-strålningen bryter även ner kollagenet och elastinet vilket medför att huden blir slapp och rynkig. Solens UVB-strålning stimulerar i sin tur hudens yttersta skikt, epidermis, att bli tjockare och huden ser då grå, matt och läderaktig ut. Ända upp till 90% av hudens åldrande är orsakat av solens UV-ljus.

Var rädd om dig i sommar och tänk på att det allra bästa solskyddet är kläder och skugga. Lär känna din hudtyp och var dina begränsningar går.

8 kommentarer:

  1. Tack för det här inlägget! Tänkte mailat dig och frågat men nu tror jag att jag har fått svar på det. Misstänker att jag har fått soleksem över kinderna. Låg ute i solen en ytterst liten stund med SPF 15 på hela kroppen och i ansiktet. Hade först ett linne över ansiktet som jag inte ville ha sol på eftersom jag använder basiron. Tog av det en liten stund (vi pratar högst en kvart) och sedan vevade jag ut markisen så den täckte ansiktet. Allt som allt var jag ute max 45-60 min.

    Kroppen klarade sig men över kinderna har jag de symptom som du skriver om för soleksem. Illrött, kliar och hela texturen på huden är knottrig. Har testat lite hydrokortison och aloe vera. Finns det något annat jag kan göra/absolut INTE ska göra? Är lite orolig för hur lång tid det tar för eksemen att gå över. Finns det någon risk att det blir kroniskt? Har gått två dagar nu och jag har sett en förbättring i rodnaden, men kliar fortfarande och är knottrigt.

    SvaraRadera
  2. Jag älskar dina hudvårdsinlägg, så intressanta och man lär sig något nytt varje gång! :)

    SvaraRadera
  3. Jag diggar också dessa inlägg =)

    SvaraRadera
  4. Anonym - Aj, aj, soleksem kliar ju något så förfärligt! Fortsätt du med aloen eller kortisonet och undvik solen helt och hållet tills det lugnat ner sig. Soleksemen brukar lugna ner sig efter 3-4 dagar så det är bara att försöka härda ut och sedan ta det försiktigt i solen, använd högt solskydd med både UVA- och UVB-skydd och börja med max 5 min och öka sedan med 5 min per dag.

    Makeuponista och Kerstin - Jätteroligt att höra! :)

    Kram på er!

    SvaraRadera
  5. Yay för bra tips och info, varför var inte vanliga plugget så här kul och intressant?

    SvaraRadera
  6. El - Tack, vad roligt att höra!

    SvaraRadera
  7. Hej!
    Apropå pigmentfläckar i ansiktet, tänkte fråga om du vet om flytande kväve Kylning är bra blekning?

    SvaraRadera
  8. Anonym - Hmm, det vet jag inte. Kolla med någon hudläkare eller plastikkirugklinik.

    SvaraRadera