söndag 16 maj 2010

En fråga om brun-utan-sol

Hej Emma!

Jag har en fråga om brun-utan-solprodukter och hur de påverkar kroppen.

Jag är en nordisk blekfis och gravid. Jag försöker undvika solen, har säkert fått hudskador från mitt beteende i unga tonår, för att slippa solskador och pigmentfläckar. Men jag vill ju fortfarande kunna gå i shorts, kjol och badkläder utan att skrämma världen.

Kan jag använda BUS på ben, armar och bröstkorg utan att det är skadligt? Vet ju att huden är ett organ och det jag smörjer på kroppen går in i kroppen och till fostret.

Och vilka produkter kan du rekommendera? Har torr hy, framförallt på underbenen, ser nästan ut som uttorkad öken där i huden.

Jag har även ytliga blodkärl på benen, ådernät, och antydan till åderbråck på höger ben ovanför knät. Har du tips på produkter som kan minska dessa problem? Jag kan vänta till efter förlossningen till jag börjar använda produkterna.

Tack för en bra, informativ och saklig blogg.

Helen

..........................................................................................

Hej Helen!

Här har du en nordisk blekfis till! När det kommer till brun-utan-solprodukter känner jag att jag inte har tillräckligt mycket kunskap och har haft svårt att luska i det där. En del hävdar att det är helt ofarligt att använda BUS och en del säger att det inte alls är nyttigt. Eftersom du är gravid ska du nog avstå från BUS för säkerhets skull. BUS fungerar så att det verksamma ämnet dihydroxyaceton - DHA, som utvinns ur socker, reagerar med proteinerna i de döda hudcellerna i hudens översta lager vilket gör att huden får en mörkare färg.

Till ökentorra ben tycker jag att Estelle och Thildes "Caring Body Cream" i deras babyserie är superbra. Den använder jag både till mig och min vilda ettåring. När man har småbarn är det smidigt om man kan dela produkter, det tar mindre plats i badrumsskåpet då.

Det finns flera krämer som lovar underverk för åderbråck och utspända ytliga kärl. Det verksamma ämnet brukar vara hästkastanj som är kärlsammandragande, men jag är tveksam till om de fungerar på större kärl. Det enda jag vet som verkligen fungerar är att få dem injicerade av läkare eller bortopererade. Förr brukade jag använda Revena för mina utspända kärl, men jag vet inte riktigt om det hjälpte så mycket. Stödstrumpor är ju bra att använda och nu finns det ju lite fler varianter som inte ser så bruna och präktiga ut...

Ha det gott!

Hälsningar från Emma, hudterapeut

2 kommentarer:

  1. Jag har läst på flera spray-tan sidor att det ska vara ett väldigt bra alternativ om man är gravid men jag är inte insatt i det hela så jag kan inte säga att det stämmer...

    SvaraRadera
  2. Emma J - Jag är heller inte så insatt i det där, men för säkerhets skull är det lika bra att avstå om man är gravid tycker jag.

    SvaraRadera