fredag 25 december 2009

Babyvård


Bebisars hud är tunnare, ömtåligare och känsligare än vuxnas och behöver därför tas om hand och skyddas på ett helt annat sätt. Bebisens hud har heller inte de funktioner som en vuxens hud har, bland annat är hudens immunförsvar som skyddar mot bakterier, infektioner och svamp inte färdigutvecklat förrän vid ett års ålder. Deras hud har också lättare för att absorbera andra produkter som smörjs in och det är därför viktigt att bara använda naturliga hudvårdsprodukter, gärna ekologiska, som är speciellt framtagna för barn.

På vintern blir huden torrare, det beror på att luftfuktigheten sjunker och luften absorberar då fukt från vår hud. Bebisar har lättare att få torr hud eftersom deras hud lättare släpper ifrån sig fukt än vuxnas. På vintern kan bebisen behöva smörjas 2-3 gånger per dag med antingen en olja eller en lotion, man får prova sig fram lite vilket som passar just sitt barns hud bäst. Riktigt kalla dagar kan bebisen behöva en fet kräm på kinderna som skyddar och isolerar huden från kyla, till exempel ”Baby Care” från Dermanord och ”Wind & Weather Cream” från Weleda. På sommaren är det i stället sol och bad som gör huden torr.

Ovanpå hudens yttersta lager finns ett naturligt fettlager som gör huden mjuk, förhindrar irritation och som skyddar mot främmande ämnen som virus och bakterier. Tvål löser upp detta fett vilket gör att den skyddande barriären försvagas och kan försvinna helt och hållet och huden blir då torr, fnasig och känslig. Använd därför en vegetabilisk olja som till exempel mandelolja eller jojobaolja i stället att tvätta med, olja löser nämligen upp fett och smuts utan att torka ut. ”Blöjarean” går också utmärkt att tvätta med olja. Om du använder våtservietter är det bra om de är ekologiska, de är lite mildare för utsatta och ömtåliga små rumpor än de andra tvättservietterna. Se upp för barnoljor med mineralolja i, mineraloljan stör nämligen hudens egen fettproduktion och huden blir då bara ännu torrare (läs gärna mer om den skadliga mineraloljan i inlägget ”Fakta om mineralolja” som finns i arkivet). Tvätta eller bada aldrig ditt barn på morgonen, om du badar barnet på kvällen i stället så byggs fetthinnan upp igen över natten. Bada inte för ofta, 1-2 gånger i veckan räcker och använd alltid en vegetabilisk olja eller kokosfett i vattnet. Smörj alltid in ditt barn med en vegetabilisk olja eller kräm efter badet, passa på att göra insmörjningen till en mysig och avslappnande massagestund. Dermanord, Weleda, Lavera och Estelle & Thild har bra naturliga och ekologiska oljor och krämer till små barn.

Vatten är väldigt uttorkande för huden så använd alltid lite olja i vattnet när du tvättar ditt barn, även om det bara är för att torka bort lite matrester i ansiktet. Blöt en mjuk pappers- eller frottéduk och häll sedan på lite olja. Oljan löser dessutom upp smuts och intorkad mat som då lossnar lättare än med bara vatten.

Rara Gabriela har också skrivit ett inlägg om babyvård på sin blogg ”Naturkosmetik – ekologisk hudvård”, kolla in det här.

På bilden är det min lille prins Hampus, då en månad, som tar igen sig efter ett skönt bad.

9 kommentarer:

 1. Så sött! Ja tänk när de var så små.. har man nästan glömt. Kram till dig och God Fortsättning! /Marie

  SvaraRadera
 2. Köpte schampot på bilden ovan till min mans brorsdotter i julklapp.=)

  Sv. Visst är de? Hoppas du haft en fin jul!

  SvaraRadera
 3. Svar
  Marie - Kram och god fortsättning tillbaks!

  Kashaya - Hoppas hon blev glad! God fortsättning!

  SvaraRadera
 4. Vilket annorlunda och intressant inlägg!

  SvaraRadera
 5. Roligt att du gillar det Bella!

  SvaraRadera
 6. Vilken fin guide, och även om man själv inte har några småttingar än kan det vara bra att veta hur man ska tänka:) Är ju själv redan en inbiten lover av Ekologisk hudvård från Estelle & Thild som startade sin produktserie speciellt anpassat för småttingar. Har också bra erfarenhet av Weleda, och skulle definitivt smörja mitt - kommande - barns lilla hud med deras krämer. God jul!

  SvaraRadera
 7. Svar Freaky4 - Roligt att du gillade den! :) God fortsättning!

  SvaraRadera
 8. åH vilket bra inlägg =) Nä tvål har jag bannlyst från början och har bara använt vatten, men nu har jag börjat med oljeblandat vatten efter ditt inlägg, superbra ju :o) Att ja inte tänkt på det tidigare, så mycket bättre eftersson fett löser fett. Har Weledas produkter och nu även Esthelle&Thild, kämpar med torrheten i kylan, funderar på ngn av väderkrämerna. kram

  SvaraRadera
 9. Svar Linda - Lycka till med den lille torrisen, hoppas att det blir bättre!
  Kram!

  SvaraRadera