tisdag 22 december 2009

Skydda kinderna i kylan


Ute faller snön och kylan riktigt biter i kinderna. Sådana här kalla dagar krävs det att man tar lite extra hand om huden och skyddar sina kinder mot isande vindar och kyla. Här kommer lite vintriga hudvårdstips från en frusen hudterapeut... brrr!

Mitt första råd är att undvika att tvätta dig i ansiktet på morgonen, vid tvätten tvättas nämligen även hudens egna skyddande fetter bort. Om du istället tvättar dig på kvällen låter du huden återhämta sig och bilda nya fetter över natten. På natten utsätts ju inte huden för så mycket smuts så på morgonen räcker det med att fräscha upp hyn med lite ansiktsvatten. Använd sedan gärna ett serum som ger fukt på djupet och smörj in din fuktcreme minst en halvtimme innan du går ut i kylan så den hunnit absorberas ordentligt av huden. Om det är riktigt kallt och blåsigt ute bör du byta ut din vanliga fuktcreme mot en fetare som lägger sig som en skyddande och isolerande hinna på huden.

På vintern sjunker luftfuktigheten vilket är påfrestande för huden som reagerar med att bli torr och känslig. För att återställa fukthalten i huden kan du lägga en fuktmask två gånger i veckan. Bäst är att lägga en mask som du kan sova med så får du ut maximalt av masken och huden får slurpa i sig fukt i 8 timmar i stället för i en kvart. Två bra fuktmasker som man kan sova med är Rosenseriens Vitaminkur och Hydra Floral-masken från Decléor.

Tänk på att snö reflekterar mycket UV-strålning så kom ihåg att använda solskyddsfaktor även på vintern.

På bilden ovan ser du några exempel på bra och skyddande vintercremer, från vänster:

1. Calendula Wind and Weather Cream från Weledas babysortiment, 30 ml och kostar 55 kr. Den innehåller dock lanolin (ullfett) som är ganska portilltäppande så använd den endast riktigt kalla dagar eller då du ska vara ute länge.

2. Rehydrating Winter Creme från Kerstin Florian, 315 kr för 50 ml.

3. Face Protection från Dermanord med skyddande sheasmör, 295 kr för 50 ml.

4. Skin Insulator med SPF 15 från Ole Henriksen, 495 kr för en burk på 50 gram.

Ta hand om dig i kylan!
Emma, hudterapeut

4 kommentarer:

 1. Jag älskar min Skin insulator! :)

  SvaraRadera
 2. Vilka bra tips! Jag har inte märkt av någon förändring på mina kinder än, trots kalla göteborgsvindar, men alltid bra att vet vad jag ska göra i så fall :)

  Däremot bara kan jag inte sluta tvätta ansiktet på morgonen, det ingår i min duschrutin :P Kan man använda sin nattkräm som kris-kräm, eftersom den är såpass tjock?

  SvaraRadera
 3. Svar

  Malin - Ja den är go' den!

  Maria - De där kalla göteborgsindarna känner jag till alltför väl... brr! Du kan absolut använda din fetare nattkräm som kris-kräm kalla dagar!

  Kram och god jul på er!

  SvaraRadera