onsdag 2 december 2009

Fråga och svar om mineralmakeup

Hejhej!

Har ett problem, det är nämligen så att jag är/blir flammig i ansiktet när jag tar bort min make-up på kvällen. Det är ganska irriterat, rött och flammigt, det gör inte ont, men det är lite varmt. Nu till kruxet, jag använder mineralmake-up på dagarna och de märken jag använt är dels I.D och Body Shops varianter (inget billigt krafs här inte). Jag har även bytt från I.Ds kabukiborste (som kändes hård) till Body Shops dito. Är noggrann med rengöring av dem men inget verkar göra nån skillnad. Min rengöringsserie är från Biotherm och den ansiktstvätten jag har är det zink i och det ska ju verka lugnande?! Använder även en dagcreme från biotherm. Problemet har hållit i sig ett par veckor och det varierar hur mycket.

Finns det någon trolig orsak till detta? Jag är inte allergisk mot någonting, vad jag vet, och har inte märkbart känslig hy. Allt känns mycket mystiskt.

Tack på förhand,
Emilia


Hej Emilia!

Jag hade exakt samma problem som du när jag använde i.d. Jag blev rödflammig och varm i huden och det killades och stacks hela dagen. Fick höra från säljarna på i.d. att det nog var borsten jag inte tålde så jag bytte till ett annat märkes borste men problemen kvarstod. Började då "forska" lite och upptäckte att i.d. har i vismuth/bismuth i sin foundation. Jag har tyvärr inte hittat någon fullständig innehålls-deklaration på Body Shops hemsida, men det borde stå på din burk. Om man är känslig i huden kan man reagera på vismuthen med klåda och rodnad. Kan tänka mig att det är det du råkat ut för.

Everyday Minerals - EM, är utan vismuth, även de svenska märena TiKei och Makeup cosmetics är utan vismuth. I mineralsmink används vismuth för att sminket ska sitta ordentligt under dagen, det är också en billig utfyllnad... På 1700-talet var det vismuth som de tjusiga männen och kvinnorna vitsminkade sig med.

Prova att inte sminka dig på ett par dagar och använd gärna hudvårdsprodukter för känslig hud och se om det lugnar ner sig. Prova sedan en gång till, får du tillbaka problemen då är det nog så att du inte tål produkterna.

Lycka till!
Hälsningar från Emma, hudterapeut

http://www.everydayminerals.com/
http://www.makeupcosmetics.se/
http://www.tikei.se/

10 kommentarer:

 1. TiKei kan jag varmt rekommendera till någon som är känslig. Det känns inte ens att man "bär" någon make up. Däremot är jag sån som blir "flottig" på ögonlocken och främst med mineralmakeup eftersom det inte täcker eller suger upp som traditionell make up, så en bra primer behövs när jag använder TiKeis fina ögonskuggor! :)

  SvaraRadera
 2. Har själv inte prövat TiKeis produkter, roligt att höra lite om dem, är väldans nyfiken! Tack rara Malin för infot!
  Kramen!

  SvaraRadera
 3. Hej,
  Jag har också svårt att tåla mineral foundations, även de utan vismuth. Men bra sådana finns också hos HH mineral makeup.
  p.s vill bara påminna om att Primers brukar innehålla ganska hudirriterande ingredienser.
  Må så gott! Kramkram

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset Gabriela, det blir till att kolla in HH!
  Kramis!

  SvaraRadera
 5. TiKei har en primer som funkar fint till ögonlocken :) Själv använder jag dock Lumenes, upplever inga irritationer med den.

  Hos TiKei kan man beställa prover för 10kr styck. Det blir klart inte så mycket i burken när man beställer foundations men ögonskuggorna både räcker och blir över. En provskugga vara LÄNGE! :)

  SvaraRadera
 6. Tack för tipset Malin!
  Kram, hoppas att din katt kryar på sig!

  SvaraRadera
 7. Han kommer bli bra så småningom, tack! :) Jag har lagt upp en bild i min blogg nu så du kan se hur stilig han är i body! ;)

  SvaraRadera
 8. Malin, jag ska genast kolla in katten i skyddskläder!
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Fröken Frodig6 december 2009 19:26

  Lily Lolo har bra mineralfoundation utan bismuth, (jag tål inte heller det) köpes lätt och billigt (och snabbt) på deras hemsida från UK.

  SvaraRadera
 10. Tack för tipset Fröken Frodig!
  Kram!

  SvaraRadera