onsdag 18 augusti 2010

En fråga om acneärr

Hej!
Jag undrar hur man får bort acne ärr på tex käken? Är tacksam för svar.

/Rebecka

.......................................................................

Hej Rebecka!

Acneärr kan se lite olika ut, de kan se ut som ett rött märke i nivå med huden, de kan vara som en liten eller stor bula i huden, de kan vara som en liten eller stor grop i huden och de kan vara som ett djupt jack i huden. Ibland förekommer alla sorters ärr på samma område.


Olika behandlingar för acneärr:

Cicatrix - Är ärren nya och lindriga kan du prova med en gelé som heter Cicatrix som mjukar upp ärren, bleker dem och slätar till huden litegranna. Cicatrix finns bland annat hos Eleven.

IPL - En mildare typ av laser som jämnar till huden och bleker röda missfärgningar i huden från ärren. Görs hos hudterapeut.

Fraxellaser - Jämnar till huden och bleker röda missfärgningar, kraftigare än IPL. Görs hos hudläkare, plastikkirurgiklinik och på en del hudsalonger och anses vara den mest effektiva metoden.

Kemisk peeling
- En syra penslas på huden som sedan "fjällar" av det yttersta hudskiktet och gör att huden blir slätare och missfärgningar bleks. En mild kemisk peeling kan göras hos hudterapet och de starkare hos hudläkare eller hos en plastikkirurgiklinik.

Microdermabrasion/Hudslipning
- Kristaller blåses ut och slipar huden jämnare. Görs hos hudterapeut och hos plastikkirurgikliniker.

Thermacool/Thermage - Radiofrekvensvågor stimulerar nybildninag av kollagen i huden med resultat att huden stramas upp och dras ihop.

Fillers - Med olika fillers som till exempel Restylane kan man fylla igen gropiga acneärr underifrån. Görs hos hudläkare, plastikkirurgiklinik eller hos hudsalonger.


Att ta bort ärren kan bli en dyr historia och resultatet blir bäst om ärren är relativt nya. Ingen metod kan ta bort ärren helt och hållet men i alla fall förbättra dem och göra dem mindre framträdande. Eftersom jag inte sett hur dina ärr ser ut eller vet hur gamla de är kan jag inte säga vilken metod som passar bäst att ta bort dem med. Är ärren lindriga kan du prova med Cicatrix. Gå gärna till en hudsalong och visa upp dem och se vad de säger och vilken metod de rekommenderar för dina ärr.

Lycka till!

Vänliga hälsningar från Emma, hudterapeut

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar