söndag 8 augusti 2010

Hudvårdsskolan del 13 - Ansiktsmasker

I del 13 av Kabukis hudvårdsskola får du lära dig lite mer om ansiktsmasker och vad de gör för nytta. Del 1-12 av Hudvårdsskolan hittar du här.


Hudvårdsskolan del 13 - Ansiktsmasker
Med hjälp av en ansiktsmask kan du ge huden en extra dos av det den inte får genom din dagliga hudvård som till exempel extra fukt, extra näring, extra vitaminer, djuprengöring, lugna irriterad hud eller bleka pigmentfläckar. En ansiktsmask kan också vitalisera huden och ge en uppstramande effekt. Det finns flera olika typer av masker - gelémasker, krämmasker, peel off-masker och lermasker.

Kräm- och gelémasker brukar användas för att ge fukt, vitaminer och näring till huden. Fuktmasker brukar vara i någon av dessa former och ger huden en ordentlig boost med fukt. En fuktmask kan användas av alla hudtyper, även en fet hud kan faktiskt behöva en extra dos fukt då och då. Fuktmaskerna brukar även kunna användas över natten för extra lång effekt.

En peel off-mask stelnar på huden en stund efter att du applicerat den och lyfts eller dras sedan av huden och döda hudceller och orenheter följer då med. En lermask innehåller lera som absorberar överflödigt fett och talg från huden och porerna och ger en djuprengörande effekt och motverkar att pormaskar bildas. Lermasker ska inte läggas i torra partier i ansiktet eftersom de är lite uttorkande och passar därför bäst till blandhud och fet hud. En del lermasker ska hållas fuktiga efter appliceringen så de inte ska stjäla fukt från huden när de torkar.


Välj mask efter din hudtyp
Din hudtyp avgör vilken eller vilka ansiktsmasker du ska använda. Oftast har man flera olika sorters hudtyper i ansiktet, det är vanligt att man är fetare i pannan, över näsan och hakan och har torr hud på kinderna men det kan också vara precis tvärtom. Du kan se på storleken på dina porer och färgen på hyn hur dina zoner är indelade, stora porer – fet hy, små porer – torr hy, röd och blossande - känslig hy. Har du till exempel torr panna, känsliga kinder och fet hud på näsan och på hakan ska du använda en fuktmask i pannan, en lugnande mask på kinderna och en djuprengörande lermask på näsan och hakan.


En till tre gånger i veckan
En ansiktsmask ska inte läggas oftare än en till tre gånger i veckan, använder du masker för ofta finns det en risk att huden blir överstimulerad och irriterad. En fet hud kan till exempel bli ännu fetare av att använda uttorkande masker för ofta, huden kompenserar då fuktförlusten med att bilda mer fett.

En ansiktsmask ska appliceras på väl rengjord hud så börja alltid med att rengöra huden ordentligt och peela försiktigt bort döda hudceller. Du kan också prova att ånga ansiktet en stund över ett varmt vattenbad innan du applicerar masken för att öppna upp porerna så masken kan tränga ner på djupet av huden. Glöm inte de obligatoriska gurkskivorna på ögonlocken och vila en stund medan masken verkar.

5 kommentarer:

 1. tack för alla tips,jag måste köpa nya ansiktsmasker till höst!

  SvaraRadera
 2. Älskar hudvårdsskolan :) Min hudterapeut sa förra gången jag var där att jag borde använda fruktenzymer istället för en scrub eller peeling eftersom min hy lätt tar skada av såna, så jag undrar, tror du att det skulle funka att använda en sån här enzym-mask
  http://www.100percentpure.com/PINEAPPLE-ENZYME-FACIAL-PEEL-MASK-s/228.htm

  ett par gånger i veckan istället för en peeling? Jag är så van att man "ska" peela för att få bort döda hudceller men tror du att den här skulle funka på samma sätt?

  SvaraRadera
 3. Glam-o-Fläsk - Alltid mysigt att fixa masker i höstrusket!

  Skönhetsjunkie - Kul att du gillar det! Kollade in masken och jag tror den är jättebra, både ananas och papaya innehåller enzymer som löser upp "limmet" mellan de döda hudcellerna och peelar huden mer skonsamt, men ofta lika effektivt som en kornpeeling. Du kan läsa mer om enzympeelingar här:
  http://kabukibeauty.blogspot.com/2010/07/hudvardsskolan-del-12-peeling.html

  SvaraRadera
 4. bra att få en påminnelse om att man ska ha en mask för sin hudtyp!
  undrar bara, jag har lite större porer på näsan och lite ut på kinderna där jag oftast är ganska fet, men är ändå alltid röd på näsan och ganska stor del av kinderna.. vilken masktyp skulle du rekomendera på det området?
  kramar elin

  SvaraRadera
 5. Elin - Jag tycker att lermasken Clay and Herbal Mask från Deckéor skulle vara bra till det området. Den innehåller lera som absorberar överflödigt talg och örter som lugnar känslig hud. Jag tipsade om den i nästa inlägg med mina maskfavoriter så du kan läsa mer om den där.
  Kram tillbaks! :)

  SvaraRadera